söndag 31 januari 2010

Lundabors flitiga överklagande försenar byggen


Det tar lång tid att bygga i Lund, Mats Helmfrid (M) har tröttnat. "Folk är väldigt skrivkunniga och vet vilka rättigheter de har."


LUND. – Folk är väldigt skrivkunniga i Lund och vet vilka rättigheter de har.

I april förr året klubbade byggnadsnämnden detaljplanen för kvarteret Innerstaden 2:1, invid p-huset Dammgården på Södra Esplanaden. Därmed skulle byggandet av bland annat femtio nya studentbostäder kunna påbörjas – om inte detaljplanen hade överklagats till länsstyrelsen.

Nu, nio månader senare, avslås överklagandet och byggplanerna kan ta fart. Det vill säga, om inte någon får för sig att överklaga länsstyrelsens beslut Regeringsrätten.

– Med tanke på att det behövs många nya studentbostäder önskar jag verkligen att folk tänker efter innan de skickar in ett överklagande. Men det är klart att det kan finnas de som har berättigade skäl, och då ska man överklaga. Men man bör kanske tänka två gånger innan det sker, säger Mats Helmfrid.

...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Så fick hon Ericsson att släppa patenten


En resa till USA inspirerade Marianne Larsson att angripa problemet på ett nytt sätt.


I dag finns 250 patent från Ericsson i Kista, 50 patent från Telia Sonera och 10 koncept från Malmö-företaget TAT i potten. Fler är på väg in.

Det är en unik teknikbank, som utvalda entreprenörer får titta in i. Men det är inte bara entreprenörerna som vinner på den nya samarbetsformen.

Även storföretagen har hittat fördelar i att mötas på neutral mark och dela erfarenheter.

– Telia Soneras representant har berättat att i vanliga fall hade det tagit sex månader att få veta om en ny idé funkar på olika mobilplattformar, men nu sitter han vid samma bord som Ericsson och kan fråga direkt, säger Marianne Larsson, chef för satsningen som går under namnet Mobile Heights Business Center.
Den kan liknas vid en kontaktförmedling mellan storföretag i telekombranschen, entreprenörer i Skåne och Blekinge samt riskvilliga investerare.

Som de flesta stora uppfinningar och ...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Midroc vinner tävling i Helsingborg


Midroc vinner tävling i Helsingborg...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


fredag 29 januari 2010

Mycket glas i nytt kommunhus


I dag blev det klart - en dansk glasskapelse vann tävlingen om ett nytt förvaltningshus i Lund.


På fredagen offentliggjordes vinnaren i arkitekttävlingen om det nya kommunhuset väster om stationen. Danska arkitektföretaget Christensen & co är vinnarna med sitt förslag "Fjädern".

Juryn föll bland annat för att huset är flexibelt och kan byggas till efterhand som kommunen behöver fler lokaler. En första etapp för fem förvaltningar är redan spikad. Det är stadsbyggnadskontoret, tekniska förvaltningen, socialförvaltningen, miljöförvaltningen och serviceförvaltningen som ska flytta om knappt tre år.

Hur det blir med ytterligare etapper är politikerna inte helt ense om. Anders Almgren (S) vill gå lite snabbare fram än sin politiske motståndare Mats Helmfrid (M). Vid pressvisningen på fredagen var båda nöjda med huset just för att det är flexibelt. Almgren ser gärna två etapper med en gång.

– Kanske kan det bli en och en halv, kompromissade Helmfrid....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Spårbygget i tunneln klart


På torsdagen göts den sista delen av spåren på Malmö C. Därmed är spåren genom hela Citytunnelns underjordiska delar färdigbyggda.

...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Avtal klart för Södertunneln i Helsingborg


Avtal klart för Södertunneln i Helsinborg...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


HSB Malmö förvärvar klimatsmart fastighet


HSB Malmö förvärvar klimatsmart fastighet...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


torsdag 28 januari 2010

Väg argumenten i politiken


Dags för årets första drabbning i Malmös högsta beslutande politiska församling. Här får du deras argument för den politik de för - välkommen att kommentera!


Klockan 13 idag samlades de 61 kommunfullmäktigeledamöterna och deras ersättare i Rådhuset. Fullmäktige beslutar om stora frågor. Men eftersom det finns en tydlig majoritet som samarbetar (S, MP och V) är omröstningarna sällan särskilt rafflande. Vänsterpartiet protesterar visserligen alltid när kommunal mark ska säljas men försäljningarna klubbas med hjälp av de borgerliga.
Istället är debatten den stora behållningen. De öppna sammanträdena är en möjlighet att utvärdera partierna: Är argumenten tillräckligt bra? Har de övertygande svar på kritik?
Idag ska politikerna bland annat besluta om höjda p-avgifter, försäljning av kommunal mark och en ny detaljplan för området norr om Limhamns kalkbrott.
Men det finns också ständigt återkommande frågor där blocken markerar var de står. Så här kan det låt...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Byggföretag planerar för studentbostäder


Flera nya projekt med studentlägenheter är på gång i Lund. Cirka 80 lägenheter planeras på Annehem.


LUND. Den stora bristen på bostäder för studenter var ämnet för ett möte igår mellan Universitet, kommunen och bostadsföretag.

Akelius Fastigheter presenterade planer på 70-80 studentlägenheter vid Skjutbanevägen.

– Vi vill bygga studentbostäder där och därför har vi gått in med en ansökan om en detaljplaneförändring, säger Ola Svensson, ortschef på Akelius.

Tanken är att bygga en liknande typ av bostäder som företaget byggt för studenter på Klostergården.

– Då kan vi använda teknik och erfarenhet från Klostergården, säger arkitekten Jan Nygren.

Flera andra aktörer har vänt sig till kommunen med idéer om lägenheter för studenter, berättar kommunalrådet Mats Helmfrid (M).

– Det rör sig om mellan 200 och 300 studentbostäder. Stadsbyggnadskontoret för en dialog med de som vill bygga. I en del av fallen medger planen att det byggs, i en del andra...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Avtal om pågatåg i nordöstra Skåne klart


Pågatåg som går till Växjö? Den 26 januari tog satsningen Pågatåg Nordost ytterligare ett kliv framåt. Då träffades satsningens företrädare och skrev under ett avtal om hur kostnaderna ska fördelas och hur järnvägsutbyggnaden ska genomföras....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


tisdag 26 januari 2010

EIAB får Citytunnelns arbetsmiljöpris


El och industrimontage Svenska AB, EIAB, tilldelas Citytunnelns åttonde arbetsmiljöpris. EIAB har hitintills arbetat ca 25 000 mantimmar i projektet utan en enda olycka.

...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


HSB Malmö förvärvar klimatsmart fastighet


HSB Malmö förvärvar klimatsmart fastighet...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Balfour Beatty Rail AB installerar järnvägsteknik för Citytunneln


Citytunneln har tecknat kontrakt med Balfour Beatty Rail AB för järnvägstekniska installationer i Lockarp samt inkoppling av Citytunnelbanan på Öresundsbanan.

...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


fredag 22 januari 2010

E-Prize frukostträff i Malmö


E-Prize startar i Malmö den 11:e mars.



Torsdagen den 11:e mars anordnar Veckans Affärer tillsammans med E.ON ett frukostseminarium i Malmö.

Förutom möte med en av fjolårets finalister kommer du inspireras av intressanta disskusioner hur man skapar affärsnytta genom energieffektivitet, samtidigt som man värnar om miljön.



Tid: Torsdag 11 mars klockan 08.30-10.00

Plats: Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 4



Deltagandet är kostnadsfritt. Begränsat antal platser - först till kvarn. OSA genom att e-maila till eprize@va.se. Märk e-mailet med "Malmö".



...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Moské byggs i Malmö


Malmö får ännu en stor moské med minaret.


ELISEDAL. – Det är behoven som styr detta. Det behövs en moské till, säger Ahsan Ullah i Ahmadiyya-församlingen.

Efter många års funderingar har politikerna i stadsbyggnadsnämnden godkänt en detaljplan som gör det möjligt att bygga moskén.

Den byggs öster om Elisedals industriområde, nära trafikplats Fredriksberg på Yttre Ringvägen och en dryg kilometer från Islamic Centers moské i Ögårdsparken.

Ahmadiyyaförsamlingen har arbetat för en egen moské i tio år. Men när allt verkat klart har det dykt upp nya problem.

Oftast hos kommunen.

– Ett tag var det en pilerad i vägen, säger Anders Rubin (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Sedan har tomten varit öronmärkt för regionens rättspsykiatriska enhet. Men det blev aldrig någon flytt hit från Östra sjukhuset.

– Områdets industrier har också haft synpunkter för att slå vakt om sina möjligheter till utbyggnad.

Byggstart blir troligen till hös...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Skåningar och danskar firade bron


Öresundsbron smygstartade sitt tioårsjubileum med en nyårsfest.


På tio år har dagspendlingen över Öresund ökat från 1 500 till 20 000 personer. Tillsammans med övriga resande har det totala antalet resenärer ökat från 5,2 milj 1999 till totalt 26,4 miljoner förra året.

Det har också skapat ett ökat informationsbehov över sundet. Bland gästerna på gårdagens mingel fanns Fayme Alm, kommunikationskonsult som hjälper danska företag och organisationer att bli förstådda av svenska kunder. Katrine Møller Voss arbetar på Øresunddirekt i Köpenhamn med att informera om regler kring skatt, arbetsmarknad och försäkringar.

Nyårsfesten är bara första steget i en serie arrangemang för att fira att Öresundsbron i sommar fyller tio år. I maj presenteras en ny utvecklingsstrategi för regionen vid det årliga Öresundstinget och i juni blir det brolopp och seglingstävling mellan Malmö och Köpenhamn.

Från offentligt håll satsas fem miljoner kr på att marknadsföra och g...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Nya P-huset vid Malmö C har öppnat


På tisdagen invigdes officiellt P-huset som byggts ovanför Citytunnelns underjordiska stationsdel vid Malmö C. P-huset har plats för 450 bilar.

...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Citytunneln lämnar in kompletterande ansökningar för driftskedet


Citytunneln har idag lämnat in två ansökningar till miljödomstolen med begäran om komplettering av tillstånden för vattenverksamheten i Hyllie-Vintre och Holma respektive vattenverksamheten i Lockarp.

...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


söndag 17 januari 2010

JM vill bygga sex nya hus vid Lunna Töser


Byggföretaget JM vill uppföra sex flervåningshus strax söder om Lunds stadskärna....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Lusten för idéerna för henne vidare


Anna Manhem brinner för att hjälpa andra att förverkliga sina idéer.


LUND. Hon hamnade på Venture Lab, inkubatorn och rådgivningen för studentföretagare, av en slump.

– Jag har ingen företagarbakgrund i familjen och under studietiden tänkte jag aldrig i de banorna. Nu när jag är ute och informerar studenter om möjligheten att starta eget kan jag tänka att det var synd att jag inte fick den inblicken.

Under tiden som hon pluggade till sin pol mag i nationalekonomi jobbade hon extra med lite allt möjligt.

– En kompis till mig arbetade för Venture Lab och skulle sluta. Det var så jag snubblade in. Jag är väldigt utåtriktad och gillar att prata, så uppdraget passade mig perfekt, säger Anna Manhem.

När hon fick inblick i entreprenörsvärlden blev hon helt såld.

– Det är fantastiskt att arbeta med människor som är så hängivna. En del drivs av själva företagandet, av affärerna, de vinster man förhoppningsvis kan göra. För andra är idén, projektet, det s...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Studiecirkel ska rymma 80


Åttio nya studentbostäder i ett runt hus. Det är vad som planeras vid Kämnärsvägen mittemot Willys. Nu finns förslag till plan som det ska samrådas om.


De nya bostäderna blir en fortsättning av de fyrklöverhus som AF Bostäder har vid Kämnärsvägen. Området där det går att bygga nytt är en parkeringsyta där Klosterängs­vägen svänger.

Byggstilen skiljer sig från de övriga husen. Nu ska det byggas runt. Lite som en amfiteater med två till fyra våningar ser förslaget ut.

21 januari ska byggnadsnämnden fatta beslut om att skicka förslaget på samråd. I detaljplanen ingår också en ny dragning av Kämnärsvägen som ska anslutas till Klosterängs­vägen norr om det nya runda byggnaden.

På stadsbyggnadskontoret är man förtjust i den före­slagna bebyggelsen, som ritats av Fojab Arkitekter.

– Den föreslagna byggnaden har en intressant och tilltalande gestaltning och avslutar Delfinområdet på ett bra sätt. Byggnaden ger karaktär och identitet till denna ganska anonym...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


fredag 15 januari 2010

Klart för nybyggnationer på Rosengårdsbadet


Servicenämnden kommer inom kort att påbörja arbetet med nybyggnationer på Rosengårdsbadet efter att kommunstyrelsen gett sitt godkännande....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


100 000 besökare i utställningen


På tisdagskvällen passerades gränsen 100 000 besökare i Citytunnelutställningen. Besökare nummer 100 000 blev Visar Metai och han överraskades med blommor och presenter.

...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Byggstart för huset ovanför station Hyllie


Idag tog fastighetsbolaget Annehem det första spadtaget för butiks- och kontorshuset över Citytunnelstationen. Huset ska bland annat hysa tullen som får hissar direkt ner till station Hyllies plattformar.

...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


tisdag 12 januari 2010

Alfa Laval köper nytt USA-bolag


Alfa Laval rivstartar 2010 genom att göra sitt andra företagsförvärv i USA sedan årsskiftet. Senaste förvärvet är ett amerikanskt företag verksamt inom service på plattvärmeväxlare.


LUND. Så sent som i förra veckan köpte Alfa Laval ett annat amerikanskt företag – Champ Products som levererar utrustning för motorkylning. Cham Products har en årsomsättning på motsvarande 100 milj kr och ca 75 anställda.
Alfa Laval vill ännu inte uppge namnet på det senaste förvärvet, men det handlar om ett serviceföretag som är ledande på den nordamerikanska marknaden vad gäller service på plattvärmeväxlare, enligt Alfa Lavals informationsdirektör Peter Torstensson.

– Vi vill inte att ägarförändringen ska påverka det amerikanska företagets kundrelationer. Företaget kommer att fortsätta sin verksamhet som en separat organisation inom Alfa Laval-koncernen under eget varumärke, säger han.
Företaget väntas tillföra koncernen en omsättning på cirka 100 miljoner kronor,...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Fehmarn Bält-förbindelse klar 2018


Det är åtta år kvar tills byggnadsverket ska stå klart. Men nu börjar arbetet med att finna lämpliga platser för produktionen av bropelare och annat till förbindelsen över Fehmarn Bält.

Bygget av den dansk-tyska förbindelsen väntas bli uppdelat i minst tre större kontrakt. Kostnaden beräknas bli mer än 45 mdr svenska kr kust till kust för en bro och mer än 56 miljarder svenska kronor för en tunnel.
Det behövs fyra till sex tillverkningsplatser och i slutänden är det de entreprenörer som vinner kontrakten som bestämmer var tillverkning och arbeten ska ske. Men redan nu anmodas kommuner som är intresserade att profilera sig, det vill säga ordna med nödvändig infrastruktur och planering samt behövliga tillstånd.
Enligt det statliga danska planeringsbolaget Femern A/S är det optimala att tillverkningen av brofundament och bropelare placeras inom en radie på 8–12 mil från själva förbindelsen. Det betyder att många områden i Tyskland och Danmark kan komma i frå...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


söndag 10 januari 2010

Vägen till världsmarknaden finns i små korn av titan


Hundratusentals svenskar har ett eller flera tandimplantat. År 2012 beräknas 40 milj européer ha implantat. Tigran Technologies i Malmö hoppas kunna ta en stor del av den marknaden.


Malmö. Under 2008 fick drygt 19 000 personer ett tandimplantat, enligt en undersökning från Millennium Research Group. Det vanligaste i Sverige är att implantatet byggs upp med hjälp av ben från den egna kroppen – hela 87 % av implantaten i Sverige gjordes med hjälp av ben från höftbenet, käken eller skallen. Förutom dessa metoder används ben från kalvkadaver och syntetiskt material.

I Sverige används syntetiskt material, som titan, endast vid 2 procent av implantaten medan siffran är betydligt högre utomlands.

– Jag vet faktiskt inte varför svenska tandläkare inte använder syntetiskt material som titan oftare. Kanske beror det på att man i andra länder är lite öppnare för nya idéer. En höftoperation för att ta benmaterial till implantatet kan ofta vara ett smärtsamt alte...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Danskar intog Citytunneln


Två överförfriskade danskar tog sig under natten till lördagen in i Citytunneln. Där tömde de några brandsläckare....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Danskar smyginvigde Citytunneln


Under natten mot lördagen tog sig två personer in i Citytunneln vid centralen. Där hann de tömma några brandsläckare innan de kunde gripas av polis.


MALMÖ. Strax före klockan 03.00 under natten mot lördagen tog sig två berusade danskar in i Citytunneln vid Centralstationen i Malmö. Väl inne började de tömma några brandsläckare på dess innehåll.

– De smyginvigde Citytunneln, säger Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen.
Väktare larmade polisen till platsen, som senare kunde gripa de båda gärningsmännen. Hur de hamnade i tunneln är ännu oklart.

– Vi har ingen aning om hur de tog sig in.
– På något sätt har de forcerat en låst dörr, säger Anders Mellberg, informationschef på Citytunneln.

Var intrånget förknippat med någon fara?

– Det är en byggarbetsplats med strömförande områden. Är man dessutom berusad är det kanske inte så lämpligt.

– Jag tror det handlar om ett pojkstreck. De hade väl lite tid över och var mest ute för att ha...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


fredag 8 januari 2010

Hundratals arbetslösa ingenjörer ska locka investerare till Skåne


Utländska företag ska lockas att etablera sig i Skåne med ett nytt säljargument: Snabb tillgång till 600 lediga telekomspecialister.


Ingen annan kan erbjuda så många civil-ingenjörer med färsk yrkeserfarenhet på ett bräde, enligt Region Skånes näringslivschef Hans Henecke.

Strax före jul kom beskedet att Sony Ericsson och ST-Ericsson ska göra sig av med 600 anställda i Lund. Universitetsrektor Per Eriks--son varnade då för att Skånes framtid som centrum för telekomindustrin är hotad och efterlyste en kraftsamling från offentligt håll.

Bland annat ville han se etableringar av internationella företag. Nu kommer svaret: Region Skåne ska sammanställa information om de personer som riskerar att bli arbetslösa och marknadsföra databasen internationellt.

– Vi försöker göra en profil och se vad vi har för kompetenser hos de personer som frigörs. Dessutom- får vi tillgång till lokaler på Ideon-området. Tillsammans kan det göra det mer intressant att etablera sig i Skån...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


torsdag 7 januari 2010

EnergiPuls – Vad blev det av Köpenhamn?


EnergiPuls – Vad blev det av Köpenhamn?...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Trafiken olöst problem när nya butiker öppnas


Förändringen av Mobiliaområdet i Lund är på gång. Under 2010 flyttar Systembolaget dit och ny stor livsmedelshall öppnar. Om trafiken tvistas det fortfarande.


Paulsson Fastigheter (Arne Paulsson) är den nye aktören på Mobiliaområdet. De stora planer han först presenterade har krympts på grund av den besvärliga trafiksituationen.

Vilken av livsmedelsjättarna som skulle etablera sig var länge föremål för förhandlingar. Nu är det helt klart att det blir Coop Forum som öppnar här någon gång i slutet av 2010. Markarbetet har påbörjats och en stomme till den kommande livsmedelshallen är på väg upp.

Coop Forum byggs där tidigare HC Bilservice låg. Gamla bilprovningen får ge plats åt parkeringsytor och en ny väg när Traktorvägen stängs av intill Mobiliaanläggningen. Också en ny rondell planeras där Höstbruksvägen och Boställsvägen möts.

Paulsson Fastigheter äger den byggnad där Skopunkten fanns. Där pågår nu en ombyggnad. I mars–april är byggarna klara och efter ...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


tisdag 5 januari 2010

Oxie får ägarlägenheter


Oxie får ägarlägenheter...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


fredag 1 januari 2010

Citytunnelns sista byggår


Det återstår knappt ett år till Citytunnelns invigning. Under våren avslutas de flesta installationerna på stationerna och i tunnlarna, därefter är det fullt fokus på tester, provdrift och utbildning.

...[Läs hela artikeln / Gå till källan]