måndag 31 januari 2011

Örestat III säkrar bättre statistik för Öresundsregionen


Nu ska statistiken för Öresundsregionen bli bättre. Regionala tillväxtnämnden satsar totalt 2,1 miljoner kr under åren 2011-2014 i Interregprojektet Örestat III på att förnya databasen med samma namn; Örestat....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Ikano Bostad köper fyra fastigheter i Malmö


De förvärvade bostadsfastigheterna omfattar totalt 170 lägenheter....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


onsdag 19 januari 2011

Ikano Bostad köper fyra fastigheter i Malmö


De förvärvade bostadsfastigheterna omfattar totalt 170 lägenheter....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


lördag 15 januari 2011

Grönt och högt på Brunnshög


Norra Europas första gröna skyskrapa kan hamna i Lund. Planeringen pågår för ett hus med 20 våningar…...[Läs hela artikeln / Gå till källan]

Norra Europas första gröna skyskrapa kan hamna i Lund. Planeringen pågår för ett hus med 20 våningar…


LUND. Norra Europas första gröna skyskrapa kan hamna i Lund. Planeringen pågår för ett hus med 20 våningar intill Max IV på Brunnshög.

S:t Marys Axe (kallat gurkan) i London är en förebild för den byggnad Lundarkitekten Jonas Lloyd presenterar. Hans uppdragsgivare är fastighetsägaren Thomas Löfgren. Han äger Brunnshögs gård där huset kan byggas som granne till Max IV.

En grön skyskrapa innebär ett hus som är helt självförsörjande på energi. Sol, vind och vatten är vad som behövs. Vindkraftverk på taket och i det här fallet spillvärme från Max IV hjälper till.

Planerna för huset är att det ska innehålla forskarbostäder. Till stadsbyggnadskontoret har lämnats en begäran om detaljplan för att kunna förverkliga planerna.




Först med grön skrapa



Fastighetsägaren Thomas Löfgren vill bygga en 21 våningar hög ekologiskt hållbar skyskrapa på Brunnshög, med Max IV som närmaste granne....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


fredag 14 januari 2011

Nordenbörser: Gladast i Köpenhamn


De nordiska börserna noterade blandade rörelser på fredagen....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


100 miljoner till nytt Ideon


Privatpersonen Mats Paulsson, Peabs grundare, donerade 100 miljoner till ett nytt Ideon i Lund.- Det kan bli mer pengar, säger Mats Paulsson....[Läs hela artikeln / Gå till källan]

Privatpersonen Mats Paulsson, Peabs grundare, donerade 100 miljoner till ett nytt Ideon i Lund.- Det kan bli mer pengar, säger Mats Paulsson.





AstraZenecas lokaler blir nytt centrum för forskning och innovation


AstraZenecas lokaler i Lund förvandlas till Ideon Life Science Village, ett forskningscentrum som ska vässa och stärka den medicinska forskningen i Öresundsregionen. Region Skåne och Lunds universitet är två av huvudaktörerna i satsningen....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Stiftelse köper Astralokaler i Lund


En privat stiftelse köper Astra Zenecas lokaler i Lund för 450 miljoner för att skapa ett centrum för medicinsk forskning och företagande. Bakom stiftelsen ligger Mats Paulsson, en av grundarna av byggbolaget Peab. (TT)...[Läs hela artikeln / Gå till källan]


torsdag 13 januari 2011

Skattesmäll på 58 miljoner för Tetra Pak


Tetra Pak i Lund ska upptaxeras med 150 miljoner kronor för 2009. Med skatte­tillägg på 16,7 miljoner kronor blir det 58,5 miljoner kronor att betala för Lundabolaget....[Läs hela artikeln / Gå till källan]

Tetra Pak i Lund ska upptaxeras med 150 miljoner kronor för 2009. Med skatte­tillägg på 16,7 miljoner kronor blir det 58,5 miljoner kronor att betala för Lundabolaget.


Skatteverket hävdar att Tet­ra Pak inte prissatt interna försäljningar av tjänster inom forskning och utveckling på rätt sätt. Enligt Skatteverket har Tetra Pak AB i Lund fått ned sin omsättning genom att sätta för lågt pris på de forsknings- och utvecklingstjänster man sålt vidare till det schweiziska Tetra Pak International SA.

Tetra Pak hävdar å sin sida att Skatteverket vid tidigare revisioner accepterat ett vinstpåslag på 3 procent för de forsknings- och utvecklingstjänster som Tet­ra Pak i Lund sålt vidare inom koncernen. Tetra Pak menar också att konkurrensen inom serviceindustrin är hög och att den interna prissättningen speglar detta.

Skatteverket menar där­emot att vinstmarginalerna inom forskning och utveckling är på en helt annan nivå än för den typ av servicebolag som Tetra Pak jämför med.

Skatteverket framhåller också det faktum att bolaget i Schweiz med 180 dagars varsel kan säga upp avtalet om forskning och utveckling med Tetra Pak i Lund. Denna risk föranleder att Lundabolaget bör ha en högre marginal på sina tjänster, enligt Skatteverket.

Skatteverket upptaxerar därför Tetra Pak AB med 149,2 miljoner kronor för inkomståret 2009, vilket blir 41,7 miljoner kronor i skatt. Eftersom Skatteverket anser att Tetra Pak inte öppet redovisat alla upplysningar av betydelse, vilket är att betrakta som oriktig uppgift, läggs ett skattetillägg på 40 procent till den påförda skatten, vilket blir ytterligare 16,7 miljoner kronor, totalt 58,5 miljoner kronor.

En skattenämndsledamot reserverade sig mot skattetillägget.

Tetra Pak motsätter sig även grunden för skattetillägget och menar att man varit öppen med sin internprissättning.

Beslutet kan överklagas hos förvaltningsrätten.




Rapport om insatserna för att förebygga bränder, skadegörelse och stenkastning i Herrgården


Med anledning av den extraordinära situationen som rådde i bostadsområdet Herrgården i Rosengård 2009 beslutade kommunstyrelsen att tilldela stadsdelen 9,2 miljoner kronor, fördelat på tre år, för att förebygga bränder, skadegörelse och stenkastning. Nu har en redovisning av Herrgårdssatsningen presenterats för kommunstyrelsen....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


tisdag 11 januari 2011

Ikano Bostad köper fastigheter


Ikano Bostad har köpt fyra fastigheter med totalt 170 lägenheter i stadsdelen Sofielund i Malmö. Säljare är Heimstaden....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Ikano Bostad köper fyra fastigheter i Malmö


De förvärvade bostadsfastigheterna omfattar totalt 170 lägenheter....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


tisdag 4 januari 2011

HSB säljer fastighet i centrum till Wihlborgs


HSB säljer sin affärs- och kontorsfastighet mitt emot järnvägsstationen till Wihlborgs för 320 miljoner. Pengarna ska investeras i bostads- och hyresrätter....[Läs hela artikeln / Gå till källan]

HSB säljer sin affärs- och kontorsfastighet mitt emot järnvägsstationen till Wihlborgs för 320 miljoner. Pengarna ska investeras i bostads- och hyresrätter.


LUND. Fastigheten Bytarebacken 39 vid Bangatan/Clemenstorget rymmer idag bland annat Ica Malmborgs, Systembolaget och kontorslokaler hyrda av Lunds kommun. Totalt handlar det om 15 400 kvm butiker och kontor.

I källarplanet finns ett parkeringshus med 290 garageplatser.

– Vi vill växa i Lund och genom förvärvet av Bytarebacken stärker vi kraftigt vår position i Lund, säger Anders Jarl, vd i Wihlborgs Fastigheter.

Enligt HSBs vd Ann Irebo är försäljningen ett led i strategin för nya HSB Skåne som går ut på att bygga, köpa och förvalta bostäder.

– Vi frigör medel för att kunna satsa på både fler bostadsrätter och mindre hyresrätter, säger hon i ett pressmeddelande.

Wihlborgs tillträdde fastigheten i går den 29 december.