torsdag 17 mars 2011

Skåningar ska förmås bli föräldrar tidigare


Ett nytt projekt i Öresundsregionen vill få oss att försöka få barn tidigare....[Läs hela artikeln / Gå till källan]
Foto: Anna Bank


Ett nytt projekt i Öresundsregionen vill få oss att försöka få barn tidigare.



– En kollega sa någonting väldigt bra: Vi har varit så fokuserade på att informera befolkningen om hur de ska undvika att bli gravida, att vi har glömt informera om det motsatta. Hur de ska göra för att bli gravida så enkelt som möjligt.



Aleksander Giwercman är klinikchef på Reproduktionsmedicinskt cent­rum, RMC, i Malmö. Han leder också det nya projektet Reprosund, som ska hjälpa ofrivilligt barnlösa i Öresundsregionen.



Ungefär femton procent av alla par i väst lider av ofrivillig barnlöshet. Flera kända faktorer påverkar vår förmåga att få barn. Rökning och övervikt är två sådana orsaker, en annan är kvinnans ålder.



– Åldern är förmodligen en av de viktigaste faktorerna. Genomsnittsåldern för kvinnan har ökat decennium för decennium. Redan innan trettio år börjar kvinnans fertilitet att minska, efter trettio går det ännu snabbare åt fel håll. Om man börjar försöka tidigare ökar man sina chanser att bli förälder, utan att sjukvården behöver hjälpa till. Det vill vi sprida information om, säger Aleksander Giwercman.



Hur det praktiskt ska gå till funderar nu läkarna på båda sidor Sundet över.



– På den svenska sidan vill vi regelbundet bjuda in allmänheten på öppet hus. Första träffen blir den 31 maj, säger Aleksander Giwercman.



I sitt jobb möter han ständigt personer som har problem med fertiliteten. Främst träffar han män, men också par.



Till kliniken RMC kommer patienter bland annat för att göra barnlöshets­utredningar, eller genomgå provrörsbefruktningar, inseminationer eller behandlingar genom spermie- eller äggdonationer.



– Det är stora existentiella frågor dessa par går igenom. Ur en evolutionär synvinkel föds vi för att reproducera oss och för många par är det ett stort trauma att inte kunna bli föräldrar. Hade de börjat fem år tidigare hade de kanske aldrig behövt komma till oss. Men givetvis är ingenting så svart eller vitt.



Aleksander Giwercman sneglar på de danska kollegorna inom projektet, som enligt honom vill öppna en speciell klinik inom kort. Tanken är att de ska ta emot personer och par som vill få en bedömning av sin fertilitet.



Kan de vänta med att skaffa barn några år? Är det alldeles för riskfyllt, ur fertilitetssynpunkt, att först ge utrymme åt karriär och resor?



Genom blodprover, ultraljud, livsstilsanalyser och spermaprover ska kliniken kunna ge någon form av svar.



– Då kan man få en bedömning av fertiliteten i förhållande till sin ålder. Har man till exempel dåliga äggreserver när man är tjugofem år så kanske man inte ska vänta för länge med att försöka skaffa barn.



Om den kliniken blir populär kan en liknande öppna i Skåne, säger Aleksander Giwercman.



Bakom projektet Reprosund står bland annat Lunds universitet, Rigshospitalet i Köpenhamn, Urologiska kliniken samt Reproduktionsmedicinskt centrum på Sus.