lördag 16 juli 2011

Kineser vill bygga snabbtåg i Sverige

En delegation i Sverige undersöker om de kan bygga ett höghastighetsspår mellan Köpenhamn och Oslo....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


En delegation i Sverige undersöker om de kan bygga ett höghastighetsspår mellan Köpenhamn och Oslo.



En delegation experter från Kina undersöker i Sverige om det går att bygga en höghastighetsjärnväg mellan Köpenhamn och Oslo, och däremellan Göteborg.



I en tid när underhållet av svenska tågbanor kritiseras för att vara helt otillräckligt, vill kinesiska företag gärna exportera sin stora kunskap om snabbtåg. I flera europeiska länder används kinesiska arbetare för att bygga stora industriprojekt, och de skulle också kunna bygga järnväg i Sverige.



I Norge har man hittills laborerat med snabbspår till Köpenhamn till en kostnad av 125 miljarder kronor, men kinesiska CMC kan tänkas klara jobbet till väsentligt lägre pris, 70 miljarder. Företaget hävdar att man är van att klara uppdrag inom given tidplan och på kortare tid än vad som avtalats.



Norges trafikminister Magnhild Meltveit Kleppa säger till norska Dagens Næringsliv att hon är imponerad av den kinesiska snabbtågsutvecklingen, men nämner att entreprenörer hört av sig även från Spanien, Frankrike och Tyskland.