tisdag 23 september 2008

Moderna Museet till Malmö

En av Sveriges riktiga stora kulturinstitutioner, Moderna Museet i Stockholm, kommer att öppna en filial i Öresundsregionen. Detta står nu klart efter att ett avtal igår tecknats mellan museet, Malmö Stad och Region Skåne. Hösten 2009 kommer Moderna Museet Malmö att slå upp portarna i fd Rooseum, John Smedbergs elektricitetsverk från 1901. Filialen blir en del av den statliga myndigheten Moderna Museet. Att ett nationalmuseum för modern konst etablerar sig utanför sitt lands huvudstad är mycket ovanligt men ett framgångsrikt exempel återfinns i England med Tate Liverpool vilket tillkom som en del av Tate Gallery i London för snart 20 år sedan.

Moderna Museet skriver på sin hemsida:
"Moderna Museet Malmö kommer […] att erbjuda en konstupplevelse ensam i sitt slag, för hela Öresundsregionen. [Det] blir ett högkvalitativt modernt museum av internationell klass med självständigt utställningsprogram, i samarbete med såväl Moderna Museet som egna internationella partners"

Ja, förutsättningarna är onekligen bra...

"Pablo Picasso, Louise Bourgeois, Henri Matisse, Diane Arbus, Salvador Dalí, Eva Hesse, Ola Billgren, Karin Mamma Andersson... Moderna Museet är ett av Europas ledande museer för modern och samtida konst, med en samling i världsklass. [Och] i Malmö finns en av Sveriges vackraste utställningslokaler…"

Läs mer:

Moderna öppnar filial i Malmö (DN)

Moderna Museet får filial i Malmö (Svenska Dagbladet)

Unikt samarbete (Moderna Museet)

Klart för Moderna Museet Malmö i Rooseum (Malmö Stad)Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,