fredag 1 april 2011

Köpenhamn kan få eget ESS-torn


Forskningsanläggningen där alla mätdata från ESS ska hanteras kan få ett sextio meter högt torn i Köpenhamn. Det skriver Öresundsregionens nyhetstjänst idag....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Forskningsanläggningen där alla mätdata från ESS ska hanteras kan få ett sextio meter högt torn i Köpenhamn. Det skriver Öresundsregionens nyhetstjänst idag.



Planer för tornet finns med i skisserna för den 2500 kvadratmeter stora anläggningen i Köpenhamn som ska hantera mätdata från ESS i Lund. Ett sextiotal forskare och tekniker ska bemanna det danska datacentret som ska locka till många besök från forskare från hela världen. På en konferens i Malmö idag berättade Lars Kolte, Danmarks chefsförhandlare för ESS, om planerna. Enligt Nytt från Öresund ska han samtidigt ha uttryckt oro för att bristen på internationella skolor i Köpenhamnsområdet:



– Man får inte hit toppforskarna om man inte kan ta hit familjen. Och det behövs kultur, möjlighet för deras barn att spela fotboll och inte minst bra skolor. Där är bristen för internationella skolor i Köpenhamn ett problem som vi måste lösa. Annars kommer de att välja att bosätta sig i Malmö istället, säger Lars Kolte till Nytt från Öresund.