fredag 21 oktober 2011

Protester mot två nya höghus


Två planerade höghus på Bulltoftas gamla flygfält upprör grannar och museifolk. Områdets charm förstörs, tycker grannarna. En kulturhistorisk katastrof, anser museifolk....[Läs hela artikeln / Gå till källan]

Två planerade höghus på Bulltoftas gamla flygfält upprör grannar och museifolk. Områdets charm förstörs, tycker grannarna. En kulturhistorisk katastrof, anser museifolk.
JOHANNESLUST. Ett tjugotal villaägare och några bostadsrättsföreningar protesterar mot att bygga höghusen i åtta våningar.

– Man försöker knöka in så många lägenheter som möjligt utan att bry sig om omgivningen, protesterar en arg villaägare.

– Det förstör hela området, säger en annan.

På Malmö museer är man också starkt kritisk. Höghusen är ”mycket olämpliga” ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Hangaren är en av de få återstående från civilflygets pionjärår på 1920-talet. Att bygga två höghus skulle, enligt museet, förstöra all känsla för det gamla flygfältet i Bulltofta. Det blir svårt att se helheten vid flygfältet om det byggs två höghus mellan den gamla hangaren och Flygfältsparken, som är resterna efter Bulltoftas landningsbana.

– Staden behöver lägenheter, då blir det här priset vi tyvärr får betala, säger Carina Svensson (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Politikerna har dock skjutit upp planen tills vidare. Inte för att man vill stoppa bygget, utan för att man vill utreda mer exakt var en ny förskola ska placeras.

– Det finns stora ytor kring höghusen för parkering. Vi vill utreda om de kan användas bättre för en förskola, säger Magnus Welroos (V), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Den historiska flyghan­garen används i dag dels för året-runt-boule, dels för vinterförvaring av fyra gamla spårvagnar. Spårvagnarna körs från museijärnvägen i Slottsparken till Bulltofta på stora lastbilar. Med höghusen går inte det, så kommunen funderar nu på någon sorts spårvagnshall vid Tekniska museet.