torsdag 16 oktober 2008

Finanskrisen unplugged: Danska affärssajter först med gratis realtidskurser

Är du trött på att börskurserna på sajter som Dagens Industri och E24 visas med en fördröjning på 15 minuter, som vore det 1900-tal..? Förhoppningsvis kommer detta snart att vara ett minne blott. I spåret av integrationen mellan de nordiska börserna, och som ett direkt resultat av fusionen mellan Nasdaq och OMX kommer snart affärssajterna på Internet att kunna ge sina besökare gratis aktiekurser i realtid. Och först ut är de två Köpenhamnsbaserade webbplatserna Børsen.dk och Netposten.dk. På den sistnämnda kan man redan idag följa utvecklingen på börserna i Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors och Reykjavik – helt utan fördröjning, och helt utan kostnad!

Bakom detta ligger en ny produktlansering från Nasdaq OMX Copenhagen, European Last Sale, som tillåter nyhetsbyråer och andra datadistributörer att bygga egna realtidsapplikationer, precis som med den amerikanska förebilden Nasdaq Last Sale.

Gratis börskurser i realtid är väl en välkommen nyhet för alla Öresundsbor som vill följa den dramatiska finanskrisen ännu tätare? Och för den som verkligen vill grotta ner sig i lågkonjunkturens alster följer nedan några aktuella länktips:

Finans-ABC för dummies (Aftonbladet)
Äntligen får vi tid! (Aftonbladet)
Räkna med dollarövertag (VA.se)
Euron över 10 kronor! (VA.se)
Fyndläge efter rekordraset (VA.se)
Bankstrateg: Alle venter på at renten sænkes (Politiken.dk)
USA's industriproduktion er gået i stå (Politiken.dk)
Diskussion om nyemission i Swedbank (Sydsvenskan)
UBS till bankakuten (DN.se)Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,