tisdag 23 november 2010

Hopp för Max IV


Vice statsministern och hundra hoppande barn startade bygget av laboratoriet Max IV....[Läs hela artikeln / Gå till källan]


Vice statsministern och hundra hoppande barn startade bygget av laboratoriet Max IV.



Vice statsminister Jan Bjöklund var på plats på byggarbetsplatsen på Brunnshög när bygget invides, tillsammans med Lunds ledande politiker och en mängd professorer. En provgjutning fick testas av 100 skolbarn från Östra Tornskolan, Freinet-skolan och Lunds Montessorigrundskola. De hoppande skolbarnen skulle avgöra gjutningens vibrationskänslighet. "Ett hopp för framtiden", enligt professor Mikael Eriksson.



Vice statsminister Jan Björklund talade också mycket om hopp och om framtiden.



– Det är ingen slump att det sker i Lund. Det beror på att ni har varit allra, allra bästa på det här. Stort grattis till Lund och stort grattis till Sverige!



– Det här innebär att Lunds universitet som redan är i europeisk toppklass kan flytta upp ytterligare och bli världsledande inom det här området. Det här är också delvis en förutsättning för ESS och tillsammans kommer det att utveckla Lund till ett stort internationellt fysiskt centrum. Det är viktigt för Lund, för regionen och för resten av Sverige.



Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande, menade att projektet betyder olika saker för olika människor:



– Kunskap sitter inte i ett hus. Kunskapen är alla de människor, några av er är här idag, som ska driva Max IV. Max IV stärker både Lund och regionen.



På plats vid byggstarten fanns bland annat professorer från universitetsvärlden, företrädare från byggvärlden, rektor Per Eriksson och Maxlabs föreståndare Nils Mårtensson.



– Äntligen! Max IV har planerats länge, sa Max IV:s styrelseordförande Lars Börjesson.



Anders Jarl, vd på Wihlborgs och Mats Paulsson vd på Peab invigningstalade.



- Vi är mycket stolta över att ha fått det här uppdraget tillsammans med Peab, sa Wihlborgs vd Anders Jarl.



Innan hedersgästerna greppade betongsprutan fick hundra barn hoppa i takt på platsen, för att testa skakningar i marken. En jättemonitor visade vibrationerna.



Hur byggnaden ska se ut är ännu inte klart. Som Sydsvenskan berättat kom gruppen som skulle välja bland de olika arkitektförslagen inte överens. Stadsbyggnadsdirektör Inga Hallén var med och bedömde förslagen.



– Jag är jätteledsen för det. Det fanns ett jättestarkt förslag, det var Snøhettas. Det hade blivit den där symbolen för Lund. Det här handlar om en otroligt stor byggnad i ett synligt läge – det ställer krav på utformningen.



– Men det är fortfarande ett krav att det ska bli en byggnad som kan fungera som symbol. Vi får jobba vidare med det och jag har inte gett upp.



Till våren inleds arbetet med den stora underjordiska acceleratorn. Det kan göras även om utseendet på byggnaden ovan jord inte är klart.



Max IV blir väldigt känsligt för vibrationer och därför har vibrationerna på platsen mätts under flera års tid. Det är känsliga mätinstrument som används.



– De uppfattar vibrationerna från vågorna som slår in mot Norges kust, säger Mikael Eriksson, ansvarig för acceleratorn.



Han menar att vibrationer från omgivningen inte ska störa anläggningen.



– Risken kommer från oss själva. Vi måste ha stenkoll på vad vi stoppar in för utrustning i anläggningen så att det inte kommer vibrationer därifrån.



– Träskor kan till exempel vara svåra att dämpa. Det blir lättare att förbjuda dem. Så det kan komma ett träskoförbud. Men foppatofflor ska nog gå bra.



Efter "spadtaget" träffades ett antal gäster i Universitetshuset och klockan 14.30 öppnades portarna i Universitetshuset för allmänheten, som fick se en film från invigningen och lyssna till populärvetenskapliga föreläsningar.