söndag 10 januari 2010

Vägen till världsmarknaden finns i små korn av titan


Hundratusentals svenskar har ett eller flera tandimplantat. År 2012 beräknas 40 milj européer ha implantat. Tigran Technologies i Malmö hoppas kunna ta en stor del av den marknaden.


Malmö. Under 2008 fick drygt 19 000 personer ett tandimplantat, enligt en undersökning från Millennium Research Group. Det vanligaste i Sverige är att implantatet byggs upp med hjälp av ben från den egna kroppen – hela 87 % av implantaten i Sverige gjordes med hjälp av ben från höftbenet, käken eller skallen. Förutom dessa metoder används ben från kalvkadaver och syntetiskt material.

I Sverige används syntetiskt material, som titan, endast vid 2 procent av implantaten medan siffran är betydligt högre utomlands.

– Jag vet faktiskt inte varför svenska tandläkare inte använder syntetiskt material som titan oftare. Kanske beror det på att man i andra länder är lite öppnare för nya idéer. En höftoperation för att ta benmaterial till implantatet kan ofta vara ett smärtsamt alte...[Läs hela artikeln / Gå till källan]