tisdag 17 januari 2012

Arkitektförslag för Rosengårdsskrapa

Idag offentliggjordes arkitektförslagen för det experimentella höghus som planeras i Malmöstadsdelen Rosengård och som är tänkt att bli ett landmärke och en ikon för området, ett slags Turning Torso för Rosengård. Det är det kommunala bostadsbolaget MKB Fastighets AB som inbjudit till arkitekttävlingen. Intresset har varit stort, såväl från svenska som internationella namnkunniga arkitektbyråer. Juryn har till slut valt ut följande team till tävlingen:

>> Neutelings Riedjik Architecten B.V., Nederländerna, Kontur Arkitektkontor AB, Sverige, Mandaworks AB, Sverige och Hosper Sweden AB, Sverige.

>> Behnisch Architekten GbR, Tyskland och Schlaich Bergermann und Partner, Tyskland.

>> Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S, Danmark, ÅF Infrastructure AB, Sverige, Structor Malmö AB, Sverige och Svend Kirkegaard A/S, Danmark.

>> Edouard Francois, Frankrike


Tävlingen omfattar ett nytt 20 våningar högt hus (under arbetsnamnet "Törnrosen") och stadsrummet omkring själva hjärtat av Rosengård. Bilder från de fyra förslagen finns publicerade på bloggen Sverige & Projekt - för övrigt en grymt bra webbplats!

Med undantag för "446677" anser vi att det är riktigt vassa förslag som deltar i tävlingen. Men Öresundsbloggens favorit är nog ändå "Culture casbah"! Vilken är din?