lördag 28 januari 2012

Kultur- och idrottsevenemang ger intäkter

[Uppdatering 2012-03-25: Henrik Schyffert och Fredrik Lindström sätter upp krogshowen Ljust och fräscht på Malmö Arena. Läs recension i Skånska Dagbladet...]

[
Uppdatering 2012-02-25: Malmö blir värd för Superior Challenge, Europas största MMA-gala. Den 6 oktober kommer världens bästa fighters att göra upp i den "full size-bur" som byggs upp mitt i mäktiga Malmö Arena. Läs mer i Skånska Dagbladet...]


...

Igår var det premiär för den nya humorshowen Köp Mjölk. Skriv Bok. på Färs och Frosta Sparbank Arena i Lund. Showen framförs av Anders Jansson och Johan Wester, skaparna av serier som Hipp Hipp! och Starke Man. Skånska Dagbladet bjuder på en recension av showen här.

Johan Wester är en välkänd Lundaprofil som engagerat sig starkt i stadens utveckling och kulturliv och i hur Lund kan locka besökare, företagare och andra kreativa människor. Att han själv står bakom arrangemang som Lunds Humorfestival, och nu senast alltså den nya showen Köp Mjölk. Skriv Bok. är talande och passande. Festivaler, shower och idrottsevenemang som kan ske inom ramen för en stads befintliga scener och arenor och som inte kräver stora utbyggnader av kringliggande infrastruktur (alltså när man inte behöver bygga nytt enbart för ett specifikt evenemang) innebär alltid en stor vinst för staden. Besökare från andra orter och regioner stimulerar det lokala näringslivet genom restaurangbesök, biljettköp, shopping och eventuella hotellövernattningar. Detta ger arbetstillfällen och genererar i sin tur ökade skatteintäkter till kommunen som kan användas för att stärka välfärden. Eftersom det enskilda evenemanget inte kräver några särskilda investeringar blir det i praktiken en ren "arbitrageaffär" för staden.

Se där ett gott skäl till varför Öresunds olika kommuner bör genomföra återkommande inventeringar av sin mötesinfrastruktur: sitt utbud av teatrar, konsert- och kulturhus, idrotts- och multiarenor. Man bör regelbundet säkerställa att man håller en hög nivå i jämförelse med övriga Sverige och Skandinavien både vad gäller kvantitativa och kvalitativa mått. De mest skriande bristerna bör ges prioritering. I Lund saknas idag t.ex. ett riktigt stort kulturhus och ett kongresscentrum av internationell klass.

Samtidigt bör man se till att de existerande scenerna och arenorna utnyttjas maximalt för att på så vis optimera samhällsnyttan! Vad gäller kulturevenemang kan detta vara svårt då dessa ju per definition skapas genom kreativa processer av artister och konstnärer - något som knappast kan tvingas fram på beställning. Desto enklare är det med idrotts- och näringslivsevenemang. Öresundsbloggen anser att Malmö Stad och Lunds kommun, gärna i samarbete med Region Skåne, gemensamt bör utarbeta en flerårsplan med förestående internationella idrottsevenemang för vilka man identifierar att städerna redan har perfekt passande arenor.

Listan bör inkludera junior- och ungdomsmästerskap såväl som veteranmästerskap. Vidare får den gärna innehålla en del evenemang i udda eller små sporter. Det är ju hård konkurrens om värdskapet för stora seniormästerskap med stark mediabevakning. Om övriga mästerskap och tävlingar kan däremot konkurrensen ofta vara liten eller obefintlig och här finns ett guldläge för Öresund att lägga beslag på långa rader av evenemang för flera år framöver. Ett strukturerat arbete med inventering, kartläggning, planering och marknadsföring lägger grunden för Öresunds arbitrageaffärer i evenemangsvärlden..!