söndag 22 januari 2012

Helix 2011 är här

Lunds kommun publicerar årligen en skrift där man presenterar ett urval av byggprojekt som varit aktuella under året som gått. Nu är Helix 2011 ute och kan laddas ner här: http://www.lund.se/Bygga--bo/Stadsbyggnadsprojekt/Helix-Lund/ (där hittar du även tidigare års utgåvor av Helix).

Några av de mer intressanta projekten som presenteras i årets upplaga är enligt oss:

>> Nya Magasinet: Centralt belägna studentbostäder i kvarteret Utsädet. Detta är ett mycket välkommet tillskott till Lunds studentbostadsutbud. Det är AF Bostäder som låter uppföra de nya bostäderna i ett innerstadsmässigt hus som ritats av Peter Torudd Arkitekter. NCC är entreprenör. Totalt omfattar projektet 77 nya bostäder. Lunds innerstad är tänkt att expandera i en nord-västlig riktning, och vi anser att denna byggnad kan bli en viktig pusselbit i förverkligandet av den visionen.

>> Nytt, 10 våningar högt hotell vid trafikplats Råbylund längs med E22 nära Tetra Pak. Hotellet kommer att ligga i anslutning till det World Trade Center som Lund ska få. Midroc är byggherre. Designen är kanske inte mycket att hurra för, men det skadar definitivt inte med en mer storskalig byggnad vid denna nybyggda motorvägsinfart som hitills upplevts som ödslig och underutnyttjad. Hotell och WTC har goda förutsättningar att bidra till en ändring på den saken. Staden har dessutom under lång tid haft ett undermåligt hotellutbud, något som nu alltså avhjälps.

>> Förtätning i stadskärnan med nya bostäder. Bl.a. Gernandtska Lyckan där 25 lägenheter byggs vid Helgeandsgatan av LKF. Ritat av Panorama Arkitekter.

>> Nya höghuset vid Fäladstorget

>> Nya hyresrätter på Pedellgatan

>> Nya bostadsrätter på Sankt Lars

>> Hyresrätter på Östra Torn

>> Södra Råbylund

>> Påskagänget

>> Stångby

>> Nya Högevallsbadet

>> MAX IV