onsdag 25 januari 2012

Rekord på Copenhagen Airport – Läge för samgående med Malmö!

Öresunds största internationella flygplats, Copenhagen Airport nära Öresundsbrons fäste, noterade ett nytt rekord i antalet passagerare under 2011. Under året som gått reste 22,7 miljoner passagerare till/från flygplatsen. Bara i december noterades 1,6 miljoner resenärer, ett rekord i sig. Utrikestrafiken ökade med 6,7% och Köpenhamn stärkte därmed sin ställning som Skandinaviens största internationella flygplats och en av Europas ledande transitpunkter.

Även framöver ser det ljust ut: Det finländska flygbolaget Blue1 kommer att etablera sin centrala hub i Öresund fr.o.m. mars månad och såväl SAS som Air China har nyligen offentliggjort nya linjer till Peking och Shanghai. Därmed kan vi på Öresundsbloggen konstatera att regionens båda internationella flygplatser går mycket bra just nu. Nyligen berättade vi om Malmö Airports positiva tillväxt under 2011.


Vi har tidigare argumenterat för en sammanslagning av flygplatserna i Köpenhamn och Malmö i den mening att synergier skulle uppstå vid trafikplanering och allokering av fraktflyg etc. Dessutom skulle det finnas många fördelar med en gemensam och samordnad destinationsmarknadsföring, något som skulle stärka hela Öresundsregionen. Swedavia bör därför överväga en försäljning av flygplatsen vid Sturup till Copenhagen Airport. Om en affär skulle gå i lås skulle det dessutom fungera som en ”trigger” och generator för att åter väcka liv i planerna på en järnvägsförbindelse mellan Malmö och Sturup, en länk som kopplar ihop flygplatserna på båda sidor sundet till samma spårnätssystem. Frågan skulle aktualiseras och över en natt få större relevans.


Länkar:
Copenhagen Airport
Swedavia Malmö Airport