söndag 6 juli 2008

I den öresundska bloggosfären

Vår blogg är långt ifrån ensam om att följa och kommentera den urbana utvecklingen i Öresundsregionen. Nedan följer ett axplock av intressanta bloggar om eller från Öresund samt sådana som ger stort utrymme åt arkitektur och stadsbyggnad i allmänhet:

Dan Hallemar, som ibland skriver i Sydsvenskan, driver bloggen Punkthus som till stor del handlar om stadsbyggande, gatuliv, shopping och arkitektur.

Om man är intresserad av fotografi och urbana miljöer bör man absolut besöka Mitt i gluggen, en fotoblogg skapad av svensk-amerikanen Joakim Lloyd Raboff som bl.a. fotograferat åt Malmö Stad, HSB/Turning Torso, Sydsvenskan, Louisiana, Stadsbiblioteket i Malmö, Malmö Turism, Moderna Museet, Skånska Dagbladet, E.ON samt Form och Design Center.

Malmostadion följer bygget av Sveriges modernaste fotbollsarena, Swedbank Stadion (och även MFF:s äventyr i Allsvenskan). Innehåller bl.a. flera bra fotouppdateringar.

Thomas Nilsson var tidigare kommunikationsrådgivare med fokus på Öresundsregionen och dess ”place branding”. Det märks i hans blogg , fast tyvärr inte lika mycket som tidigare. Kolla förresten in den här videon (Dansk språkförbistring) som han postade i augusti förra året!

De politiska bloggarna utgör en sfär för sig. Agera Regionalt är en blogg som till stor del ägnas Öresundsregionen och Malmö/Lund-området. Centerpartisten Malte Lewan skriver om urbana och regionala utvecklingsfrågor ur ett politiskt perspektiv. Han säger sig arbeta för federalism/regional identitet, direktdemokrati och personlig frihet. ”Han är antinationalist och upphovsrättskritiker. Han är centerpartiets ledamot i Lunds kommuns utbildningsnämnd.”

En annan politikerblogg är Anders Wallners. Han presenterar sig som ”grön debattör och politisk mångsysslare. Jobbar på mp:s riksdagskansli, sitter i mp Sthlms valgrupp och är aktiv i det interna nätverket för att slopa EU-utträdeskravet. Stockholmare i praktiken, Malmöit i hjärtat. Sitter även i styrelsen för Stockholm Pride.” Sedan han lämnat Malmö till förmån för Stockholm kommer de Malmörelaterade inläggen tyvärr allt glesare. Men bloggen är ändå läsvärd.

Martin Olsvenne är en annan ung fritidspolitiker som gjort samma resa fast i motsatt riktning, alltså från Stockholm till Malmö. Han arbetar i Köpenhamn som civilekonom och torde alltså veta vad det innebär att pendla över sundet. Läs gärna hans blogg Den Liberala Misantropen, som han själv kategoriserar som ”oberoende liberal centerpartistisk” :-)

Om Anders Wallner representerar den vänstra kanten av det politiska spektrat måste det moderata regionrådet Pia Kinhult sägas representera den högra. Som bloggare rapporterar hon insiktsfullt och engagerat om det regionala utvecklingsarbetet i Skåne och Öresund. Fast hon är moderat…Skånska betraktelser kommenterar mestadels politiska händelser i Skåne, det regionala självstyret och dess 33 kommuner. I inlägget Inga särlösningar för Skåne rapporterar de t.ex. om vårens hearing om gränshinder i Öresundregionen...

För den som är intresserad av regionalism och till viss del ”skånsk patriotism” (rekommenderas) också Blog Skaneland. Den skrivs på engelska av Anders L. Hansson, Lars Narvselius och Göran Hansson.

Även bland de mer personliga bloggarna finns en hel del intressant läsning att finna. Att de till antalet snabbt växande Öresundspendlarna utsätts för hårda prövningar, t.ex. i form av överfulla och försenade tåg, är allmänt känt och har uppmärksammats flera gånger tidigare här på Öresundsbloggen. Problemen beror till stora delar på en otillräcklig kapacitet i det öresundska transportsystemet. En som verkligen vet hur det är att dagligen pendla till Köpenhamn är Öresundspendlaren som rapporterar insiktsfullt om detta i sin blogg Att pendla är ett helvete. I ett av de senare inläggen (De senaste dagarna...) berättas om hur en man en morgon plötsligt högljutt och på engelska började predika bibelns ord ombord på Öresundståget. Samma vecka såg bloggaren hur Lia Boysen fick nog av trängseln ombord, samt hur en av tullens hundar fastnade med tassen mellan sätena och fick spel. Ett besök rekommenderas. (Det finns för övrigt en sörmländsk motsvarighet i SJ-Bloggen)

Vi kan också med varm hand tipsa om Ollies blogg där den unge Malmögrabben Oliver skriver om sitt liv i Malmö. Ibland ger han sig ut på promenader eller cykelturer i "det urbana rummet" och tar grymma bilder på Malmös många coola byggnader och vackra parker. Bloggen innehåller även en hel del kommentarer kring Malmö FF, Sveriges enda storklubb.

Malmöbloggen återger på intressant och engagerat sätt diverse ”funderingar om Malmö och världen”. Ibland publiceras gamla foton/vykort med bilder av den urbana miljön i det historiska Malmö. Cool.

RoyalJimi tipsar bl.a. om bra uteställen, klubbar, pubar, restauranger och kaféer i Malmö. Senaste inlägget här.

Andra intressanta bloggar är Badlands Hyena och Göte Børge – Denna sidan sundet, Sassas samlade svammel 2 samt Steve Lando.

Off topic: I facket ”humorbloggar” kan vi varmt rekommendera En man med ett skägg. Särskilt underhållande att följa är ”temat” män i begynnande medelåldern som berättar sjukligt mycket om sitt sexualliv. På senare tid har man bl.a. kunnat läsa om Björn Afzelius (Att älska med en mulatta mellan tänderna.), Henning Sjöström (Henning Sjöströms bravader. Del fem: publikpipparen.) och Birger Schlaug (Språkröret a.k.a. Schlaugborren.).


Finns det inga bra danska bloggar då? Jodå, här är några tips:

Adam in the World skriver på engelska om urbanitet och arkitektur. David Kreutzer driver en liknade blogg, Kreutzer and the City. Han får själv presentera den här: ”I'm a fan of the city. Share your ideas about the city with me... I'm an architect and my name is David Kreutzer and I run the architectural practice ARTLAB based in Denmark. This blog is about new architecture and ways of creating better cities in the future - from Copenhagen and all over the world. What separates this blog from traditional architecture magazines are the movies you can watch and the frequent updates. Whenever I find something interessting new articles will be posted and 4 new movies everytime. To keep up with what's going on in the scene of architecture pay a visit to this blog every monday morning, when you arrive at work or whenever you feel like it.”

Ragnbrox försöker debattera det i Köpenhamn mycket känsliga ämnet höghus och skyskrapor. Bloggen har dock inte uppdaterats på över ett halvår så den kanske bör betraktas som avsomnad?

ByiByen tipsar om grymma smultronställen i den danska huvudstaden, allt från boutiquer till fastfood, lunchställen och nischkaféer. I love Kopenhagen är annan blogg på ungefär samma tema, och på Fleming Bo Jensens blogg kan man finna brutalt vackra Köpenhamnsfoton.


Sen finns det ju de etablerade, traditionella medierna också. Helsingborgs Dagbland har t.ex. en ledarblogg som då och då berör utvecklingsfrågor för Öresundsregionen. I det här inlägget avslutar Jan-Olof Asp med en kommentar om en eventuell framtida HH-tunnel:

För övrigt måste Sverige ensamt ta ansvaret för HH-tunneln, nu när Danmark axlar risken med Fehmarn Bältbron.”

Öresundsbloggen har tidigare varit inne på precis samma tankebanor. Det grundar sig i de stora fördelar som Sydsverige kommer att få när en fast förbindelse etableras över Fehmarn Bält. Detta utan att Sverige behöver vara med och finansiera bron med en enda krona! Av ren artighet (och självbevarelsedrift) är det kanske inte mer än rätt att vi tar ett större ansvar för en frmtida tunnel mellan Helsingborg och Helsingør..?

Peter J. Olsson är politisk redaktör på Kvällsposten och skriver en tidvis intressant blogg. Vissa inlägg är tänkvärda, som t.ex. detta.

Det ska dock poängteras att den allra bästa ledar- och opinionsredaktionen återfinns hos Sydsvenskan.

Och den allra bästa Öresundsbloggen är givetvis Öresundsbloggen! :-) På återhörande!


Andra bloggar om , , , , , , , , , , ,