söndag 13 juli 2008

Tusen megaprojekt: Ørestad

Tillåt oss presentera Copenhagen Towers, det stora hotell- och kontorskomplex som just nu byggs i Ørestad på Amager:

Copenhagen Towers - North Tower by Foster+Partners
Bild: Copenhagen Towers Presse Kit


Copenhagen Towers - South Tower by Dissing+Weitling. Crowne Plaza Hotel
Bild: Copenhagen Towers Presse Kit


Precis söder om Öresundsmotorvägen E20 låter Sjælsøgruppen uppföra två torn om 25 respektive 21 våningar. Projektet omfattar totalt 130 000 kvm och får en högsta höjd på 85 meter. Första etappen – i vilket det fyrstjärniga Crowne Plaza Hotel med 366 rum ingår – är ritat av Köpenhamnsbaserade Dissing+Weitling, medan etapp nummer två – ett renodlat kontorstorn – ritats av Foster+Partners i London. Sistnämnda företag är samma arkitektbyrå som ligger bakom Londons kanske mest berömda skyskrapa, huvudkontoret för Swiss Re.

Sjælsøgruppens projekt gick tidigare under namnet World Trade Center Copenhagen men marknadsförs alltså nu istället som Copenhagen Towers. Det innebär att Malmö fortfarande är ensamt i Öresundsregionen med ett World Trade Center :-)

Copenhagen Towers - Sjaelsogruppen
Bild: Copenhagen Towers Presse Kit


Ur ett "öresundsregionalt perspektiv" är det trevligt att notera att projektets hemsida, copenhagentowers.dk, finns tillgänglig på tre språk: danska, engelska och - svenska! Men en specifik formulering väcker onekligen viss munterhet: "Copenhagen Towers [blir] ett nytt iögonfallande kännetecken för Köpenhamn, precis som Turning Torso blivit för Malmö."

Hmmm, skulle inte tro det. Snarare Korpen vs. Premiere League...?

Copenhagen Towers är ett av de första projekten inom Ørestad Syd, fortsättningen av det gigantiska stadsutvecklingsområdet Ørestad mellan centrala Köpenhamn och dess internationella flygplats. Det är Skandinaviens största byggarbetsplats och faktum är faktiskt att mer än hälften av all nybyggnation i Köpenhamnsregionen sker just i Ørestad. Området genomkorsas av förarlös tunnelbana samt motorväg och Öresundståg till/från den svenska sidan av sundet. Det ligger bara några minuter från såväl flygplatsen som Köpenhamns citykvarter. Hyfsat läge med andra ord.

Norr om motorvägen, i Ørestad city, finner vi bl a det svenskägda Ferringhuset och det stora köpcentret Field’s. Precis väster om dessa byggnader ska NCC:s danska dotterbolag låta uppföra ”Ørestad Downtown”, ett område för vilket man låtit den världsberömde arkitekten Daniel Liebskind få i princip fria händer. Kolla in resultatet på projektets hemsida. Juvelen i Liebskinds plan utgörs av två mjukt böjda höghus som utan tvekan kommer att kvala in bland Ørestads främsta framtida landmärken. NCC:s projekt innefattar även ett Cab Inn-hotell som kommer att bli Danmarks största.

Ørestad Downtown är inte det enda projekt som NCC har på gång i på Amager. Man vill även låta uppföra Ørestad Business Center omfattande 120 000 kvm kontor. (Se bilder här, här, och här.) Byggnaderna har ritats av den norske arkitekten Niels Torp som tidigare ritat bl a SAS huvudkontor vid Frösundavik i Stockholm (en vacker skärgårdsstad i Europas nordligaste utkanter).

Längre norrut i Ørestad finns karaktäristiska byggnader såsom VM Husene och Brohuset samt Köpenhamns största och Nordens ledande kongresscentrum; Bella Center. Nästa år kommer världens ögon att riktas hit då FN:s klimatkonferens går av stapeln i den danska huvudstaden. Även vid Bella ska det byggas hotell, två karaktäristiska tvillingtorn i glas som tycks luta bort från varandra. (Se bild) Ytterligare en bit norrut ligger det snart färdigbyggda DR Byen, den danska public service-koncernens nya högkvarter. DR Byen inkluderar en ny stor konserthall som, åtminstone invändigt, inte kommer att lämna någon oberörd.

Några andra befintliga, pågående och kommande projekt i Ørestad som förtjänar att ”namedroppas”: Tietgenkollegiet, Karen Blixenparken, Universitetshaven, Staevnen, Copenhagen Golf Park, Bjerget, Örestadshuset, ON:House och Bella Hus. Listan kan göras nästan hur lång som helst, vilket inte är så konstigt – vi befinner oss ju trots allt i Öresundsregionen!

Epilog: Perspektivlösa nordbor vill nog tillägga att den danska fastighets- och bostadsmarknaden befinner sig i en svår och närmast förlamande lågkonjunktur (vilket är helt korrekt) och att Örestad fått ta emot en hel del kritik för att arkitekturen är tråkig och för att stadsplaneringen är usel. Allt som är stort är i vanlig ordning ett "fiasko" för den dumme Aftonbladssvensken och den nästa lika korkade, och tillika jantelagsfostrade Ekstrabladsdansken - tills motsatsen plötsligt inte går att förneka... Det ska därför poängteras att utbyggnaden av området ska fortgå under de märmaste tjugo åren! Den danska fastighetsmarknaden kommer under denna tid att genomgå såväl flera lågkonjunkturer som flera högkonjunkturer samtidigt som stadsplaneringsidealen kommer att förändras och utvecklas. Det urbana livet är en oroligt väsen som ska framlockas med försiktighet och tålamod. Vi tror att man nog kan räkna med Örestad som ett av regionens absoluta centra i framtiden.

Ferring house, Copenhagen - part of Neroport
Bild: Öresundsbloggen


Läs även andra bloggar om , , , , , , ,