onsdag 22 december 2010

Alfa Laval i miljardaffär


Alfa Laval slår till med ytterligare ett förvärv precis innan julhelgen. Danska verkstadsbolaget Aalborg Industries köps för totalt fem miljarder kronor. Affären är det sjunde företagsförvärvet hittills i år för Lundabolaget....[Läs hela artikeln / Gå till källan]

Alfa Laval slår till med ytterligare ett förvärv precis innan julhelgen. Danska verkstadsbolaget Aalborg Industries köps för totalt fem miljarder kronor. Affären är det sjunde företagsförvärvet hittills i år för Lundabolaget.


LUND. Aalborg Industries tillverkar produkter, system och servicetjänster till främst marin- och offshore­marknaderna men även till kraftbolag. Bland produkterna finns pannsystem, värmeflödessystem och system för återvinning av spillvärme.

Det danska företaget har omkring 2 600 anställda och väntas bidra med intäkter om cirka 3,3 miljarder kronor under verksamhetsåret 2010, enligt Alfa Laval.

Säljare är riskkapitalbolagen Altor och LD Equity samt Aalborg Industries ledning.

– Det är ett mycket välskött företag som kompletterar vår verksamhet mycket väl, framför allt inom marinindustrin. Dessutom har företaget en stark ställning på marknaderna i Asien och Sydamerika, säger Alfa Lavals vd Lars Renström.

Aalborg Industries är Alfa Lavals tredje förvärv inom loppet av två månader.

I november köptes franska Definox med 200 miljoner kronor i omsättning och i början av december förvärvades italienska Olmi med en årsomsättning på 700 miljoner kronor.

Hittills i år har Alfa Laval köpt sju bolag, motsvarande 19 procent av den totala försäljningen.

Enligt Lars Renström kommer Alfa Laval fortsätta att förvärva bolag även under 2011. Om det blir lika hög förvärvstakt som i år återstår dock att se.

– Vi får se om det blir lika många affärer nästa år som under 2010. Men vi har de finansiella muskler som krävs och kommer att fortsätta att jobba lika intensivt som tidigare med att hitta lämpliga förvärvsobjekt, säger han.