fredag 18 mars 2011

Arkitekternas hus som nytt


När arkitektstudenterna vallas in i rummet som ska bli deras matsal blir lektionen mycket realistisk....[Läs hela artikeln / Gå till källan]
Foto: Karl Melander

När arkitektstudenterna vallas in i rummet som ska bli deras matsal blir lektionen mycket realistisk.


LUND. – Så mörkt det är och det är ändå mitt på dagen, säger Matilda Schuman som går tredje året på arkitektutbildningen.

Det är här i matsalen som den ekonomiska verkligheten krockar med de arkitektoniska visionerna. Utanför rummet ligger den nybyggda utställningshallen som hindrar solens strålar. Ett glastak hade kunnat vara en lösning, men ett sådant tak kostar för mycket.

– Det är en pengafråga, säger Robert Grahm, projektledare från Akademiska hus.

Det argumentet har alla studenterna hört förut och de får höra det igen.

– Ni får lära er redan nu att försvara er estetik. Ni kanske tycker att något är snyggt men ni måste kunna motivera det. Till slut är det pengar och juridik som biter, säger Robert Grahm.

– Vi blir matade med det argumentet från byggvärlden, säger Matilda Schuman luttrat.

Arkitekthuset är mitt uppe i en ombyggnad och under torsdagen visades de blivande lokalerna upp för de blivande arkitekterna.

– Arkitektstudenterna har en kurs i projektmetodik och studiebesöket är en del av det, säger Robert Grahm.

Ombyggnaden ska anpassa huset bättre efter arkitekternas önskemål. Nya kontor och ritningssalar inreds samtidigt som huset får en foajé och en ny entré mot Ideon. Den nya utställningshallen ska arkitekterna dela med Ingvar Kamprads Designcenter.

– Det här är vårt andra studiebesök. När vi var här först var det mesta bara rivet men nu har de gjort mycket, säger Matilda Schuman.