I syfte att producera närodlad fisk för sushirestauranger och andra livsmedelsleverantörer i Öresundsregionen planeras nu en storskalig fiskodling i Norra Hamnen i Malmö, alltså mitt i det urbana landskapet. Målet är att anläggningen ska omfatta 2000 ton fisk av arterna tilapia, clarias och torsk, samt jätteräka om efterfrågan finns. Fullt utbyggd skulle fiskodlingen kunna sysselsätta 20-50 personer och även bidra till energiproduktionen i Malmö då fiskrens och avföring kan omvandlas till biogas. Projektet drivs av ett antal privata företag med planen att dra igång produktionen om 2-3 år.
Öresundsregionen är ett av Europas starkaste centra för livsmedelsproduktion och forskning. Projekt som detta bidrar till att stärka positionen ytterligare.
Läs mer:
Oresund Food Excellence
Fiskar har fått flera företag att nappa (Skånskan)
Närodlat - Fina fisken som sushi (Skånskan)
UPDATE 120416: Öresund ska marknadsföras via mat (Skånskan)