onsdag 16 maj 2012

Den Blå Planet - Öresunds nya superattraktion

Öresundsbloggen har i tidigare inlägg berättat om de många spännande höghusprojekt som är aktuella på östra Amager, alltså den del av Köpenhamn som ligger allra närmast Sverige. För vår region som helhet är det dock ett annat stort byggnadsprojekt på Amager som kommer att få störst betydelse. Det handlar inte om någon skyskrapa eller något höghus, men kommer ändå att utgöra ett intressant arkitektoniskt tillskott för regionen. Här, i Tårnby kommune alldeles vid Öresundsförbindelsens danska fäste, byggs just nu nämligen en stor spektakulär byggnad som med all säkerhet kommer att bli ett givet besöksmål för Öresundsbor och tillresta turister: Den Blå Planet - Danmarks nya akvarium.

Den Blå Planet - Danmarks nya akvarium på Amager vid Öresunds strand
Bild: Denblaaplanet.dk (Pressebilder - fotoarkiv)

I detta virvelformade hus kommer man från 2013 att kunna ta del av havets flora och fauna, med ett rekordstort antal arter representerade - från de största hajarna till de minsta korallerna. Byggnaden har ritats av 3XN arkitekter och finansierats av Realdania, Knud Højgaards Fond och Tårnby Kommune, samt med bidrag från Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond. Den hade knappast kunnat ligga bättre placerad... Endast några stenkast från Öresundsförbindelsen med dess motorväg och järnväg, Metron (Köpenhamns tunnelbana) samt Köpenhamns flygplats. Dessutom ligger den otroligt vackert i Amager Strandpark, precis vid Öresunds strand - med Sverige och Malmös siluett tydligt synliga vid horisonten.

Den blåa planeten - Köpenhamns nya akvarium
Bild: Denblaaplanet.dk (Pressebilder - fotoarkiv)

Den Blå Planet blir ett välkommet tillskott till Öresundsregionens utbud av turistattraktioner. Tillsammans med etablerade "klassiker" som exempelvis Tivoli, Zoo, Moderna Museet, Ny Carlsberg Glyptotek, planetariet, Ales stenar och Lunds domkyrka skapas en "väv" av attraktioner av olika typer och med olika målgrupper. I dessa sammanhang är det BÅDE bredd och spets som behövs för att försvara och stärka Öresunds ställning som turistdestination! I pipelinen av framtida attraktioner finner vi bl.a. Eksploria (planerad temapark i Malmö) och Lundinnova (planerad temapark/science center i Lund), två välbehövliga tillskott för Malmö-Lundregionen. Som liten bonus kan vi dessutom glatt konstatera att mäktiga Tykarpsgrottan nu åter öppnat för besökare. Det tar sig!

De pengar som turister spenderar i regionen skapar intäkter och arbetstillfällen hos lokala näringsidkare, något som stärker skattebasen för kommuner och landsting. Satsningar på turism har visat sig vara effektiva och snabba katalysatorer för tillväxt och regional utveckling. Vi vill dock påminna om hur viktigt det är att satsningar på turism alltid åtföljs av parallella satsningar på infrastruktur och hotellkapacitet så att flaskhalsar inte uppstår.

Läs mer:

Skånsk turistgrotta öppnad på nytt (DN)
Tykarpsgrottan kan öppna igen (HD)
Danmarks Akvarium
Visit Copenhagen (Wonderful Copenhagen)
Skane.com (Business region Skåne)
Tourism in Skåne (Business region Skåne)
Köpenhamns skyline förtätas (Öresundsbloggen)