tisdag 14 februari 2012

Svenskar får dansk lärlingsutbildning

(NFÖ) Skånska ungdomar som av olika anledningar inte klarat gymnasiet och går arbetslösa får nya möjligheter genom det danska lärlingssystemet. Det menar Øresunddirekt, som slussar ett stort antal svenskar över sundet och nu satsar hårt på att svenska företag ska upptäcka kompetensen.

- Vi gör allt vi kan för att sprida vårt gospel om de danska lärlingsutbildningarna. Svenska ungdomar som aldrig fått något kvitto på att de duger i skolsammanhang i Sverige får helt nya möjligheter i Danmark. De är behövda, får en anställning och lön, och en yrkeskompetens som inte går att få i Sverige. För svenska företag innebär det väldigt bra rekryteringsmöjligheter, säger Christer Olsson, arbetsförmedlare på Øresunddirekt, till Nytt från Öresund.

Tillsammans med sina kollegor på det dansk-svenska informationscentret i Malmö har han nyligen gjort ett utskick till samtliga skånska arbetsgivare med mellan 5 och 200 anställda för att informera om den kompetens som utbildas på andra sidan sundet. ... [Läs hela notisen / Gå till källan]