lördag 4 februari 2012

Till skyskrapans försvar

Turning Torso – Världens 20:e mest ikoniska skyskrapa

CNN lät nyligen ”demonarkitekterna” A. Eugene Kohn och Michael Green på byrån Kohn Pedersen Fox Associates rangordna de skyskrapor som allra mest kommit att definiera känslan och karaktären av sina städer och, i vissa fall, världen. Resultatet blev en lista över världens 20 mest ikoniska skyskrapor. ”Buildings that are great, not because they’re tall, but beause of what they represent.”

Listan toppas inte överraskande av Empire State Building i New York, som när den var färdigbyggd 1931 var världens högsta hus – en titel som den kunde behålla ända till 1972. Den slanka byggnaden är på många sätt det bästa exemplet på hur skyskrapor och höga hus kan gjuta liv och självförtroende i en stad och utvecklas till dess främsta symbol.

Bygget av skyskrapor anses ofta kunna förebåda hur goda tider snart förbyts i lågkonjunktur och hur spekulationsbubblor snart spricker. Faktum är emellertid att historien gång på gång visat hur bygget av skyskrapor i lika hög utsträckning markerat inledningen av långa tidsperioder präglade av teknisk och social utveckling och av ekonomiskt välstånd. Empire State Building är ett exempel på just detta. Byggnaden förebådade inte en krasch, tvärtom restes den ur askan av en krasch, mitt i den djupaste depression som världen skådat. 1929 inträffade den stora börskraschen på Wall Street, ett oundvikligt resultat av spekulation och växande belåning hos amerikanska hushåll under 1910- och 20-talen. Men det var inte under dessa årtionden som Empire State Building uppfördes. Istället var det under trettiotalet, det årtionde som kom att präglas av en episk lågkonjunktur.

Istället för att markera förebådande krasch kom alltså Empire State Building att markera en förebådande återhämtning! Skyskrapan kom att bli en symbol för människans (och staden New Yorks) revanschlusta och förmåga att komma tillbaka till en position som var starkare än innan kraschen. Den är en symbol för framåtanda och utveckling. När Empire State Building slutligen fick se sig omsprunget av World Trade Center som 1972 tog över titeln som världens högsta hus, kunde man se tillbaka på en tidsålder i människans historia som präglats av exempellösa framgångar inom teknik och medicin, välfärd och livskvalitet. Fattigdom och orättvisor hade minskat medan analfabetism och barnadödlighet närapå utrotats. Och under hela tiden hade Empire State Building stått där, fast och ståtligt på Manhattan.

Byggnadsverk utgör fasta och stabila punkter i vår tillvaro. Med sina skelett av stål, betong och tegel kan de bestå i tiotals, hundratals, ibland tusentals år. Även om man med ett kort perspektiv kan se dem som tecken på förebådande ekonomiska krascher är det ur ett längre perspektiv mer relevant att se dem som symboler för tidens gång. Skyskraporna bevittnar hur solen går upp och ner vid horisonten, dag efter dag, årtionde efter årtionde – oavsett om det är högkonjunktur eller långkonjunktur. De påminner oss om det oundvikliga, det som ibland tycks glömmas bort i aktuella diskussioner: Att det ALLTID kommer en högkonjunktur efter en lågkonjunktur, att varje spekulationsbubbla följs av en krasch men att kraschen ALLTID följs av återuppbyggnad och återhämtning. Och viktigast av allt, att den riktigt långsiktiga utvecklingen – megatrenden – ALLTID är positiv om människan får verka i demokrati och frihet där idéer, kreativitet och företagande bejakas!

Empire State Building har blivit New Yorks signatur och varumärke. Och eftersom skyskrapor traditionellt förknippas med framgång och ekonomisk makt så har New York i byggnaden fått en garant för ständig framgångsassociation! Det är i det sammanhanget man måste glädjas åt att Malmö, som en av endast fyra europeiska städer, lyckats få med sin skyskrapa på CNN:s lista över världens 20 mest ikoniska skyskrapor. Man menar att inget karaktäriserar Malmö så som Turning Torso! Utan jämförelser i övrigt kan vi alltså konstatera att Malmö i detta avseende spelar i samma liga som New York: stadens främsta symbol är en världsberömd skyskrapa!

Symbolen för Malmö är alltså en symbol för ingenjörskonst, teknisk utveckling, framåtanda och styrka. Det är sannerligen ingen dålig association. Utan tvekan är det något som varje Malmöit och Öresundsbo ska känna stolthet över. Det är också ett bevis för att investeringar i arkitektonisk kvalitet och storskalighet lönar sig och bör tas till vara som en inspiration och språngbräda även för framtida stadsbyggnad i Öresundsregionen!

I CNN:s presentation av Turning Torso kan vi bland annat läsa följande:

The spine-like skyscraper turns a full 90 degrees from top to bottom. In order to follow the rotation, the windows are leaning either inwards or outward zero to seven degrees.

No other skyscraper has achieved anything as extreme.

In line with Sweden’s low-emission promise, this tallest residential building in the country is also supplied with 100 percent locally produced renewable energy -- a true symbol of modern Sweden.Hela CNN:s lista följer nedan. Notera att en överväldigande andel av byggnaderna är uppförda relativt nyligen under 2000-talet. Det är ett tecken på att städer som bejakar djärv arkitektur och hög ambitionsnivå snabbt kommer att belönas med ökad publicitet och stärkt varumärke, något som alla invånare har glädje av. Se där en uppmaning till politiker och stadsplanerare i Malmö, Lund, Köpenhamn och övriga Öresundsregionen, att bejaka god arkitektur – i synnerhet skyskrapor och höghus!

1. Empire State Building, New York, USA

2. China Central Television (CCTV) huvudkontor, Peking, Kina

3. Commerzbank huvudkontor, Frankfurt, Tyskland

4. Elefanttornet, Bangkok, Thailand

5. Bitexco Financial Tower, Ho Chi Minh staden, Vietnam

6. Transamerica Pyramid, San Francisco, USA

7. Bank of China Tower, Hong Kong

8. Kingdom Center, Riyadh, Saudiarabien

9. Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur, Malaysia

10. Tokyo Mode Gakuen Cocoon Tower, Tokyo, Japan

11. Shanghai World Financial Center, Shanghai, Kina

12. Hotel & Casino Grand Lisboa, Macao

13. Bahrain World Trade Center, Manama, Bahrain

14. Two International Finance Center, Hong Kong

15. Burj al Arab, Dubai, Förenade Arabemiraten

16. Taipei 101, Taipei, Taiwan

17. Torre Agbar, Barcelona, Spanien

18. Burj Khalifa, Dubai, Förenade Arabemiraten

19. 30 St. Mary Axe, London, England (“Gurkan”)

20. Turning Torso, Malmö, SverigeSkyskrapor har förmågan att fånga vår uppmärksamhet, vare sig de reser sig majestätiskt over storstadens tumult eller avteknar sig I storslagen ensamhet mot himlen. De drar till sig våra blickar, retar nyfikenheten, stimulerar fantasin och får oss att känna vördnad och aktning. De är underverk, framsprungna ur mänsklig kreativitet och teknisk genialitet. De vittnar samtidigt om hårt och uthålligt arbete och om lekfullt drömmande – de är helt enkelt vittnesmål om den tekniska nivå vi människor har nått – och om våra högsta drömmar.