fredag 15 oktober 2010

Astra Zeneca kan ge plats för cancerforskning


Ideons vd Hans Möller tror på ett snart besked om framtiden för Astra Zenecas anläggning i Lund....[Läs hela artikeln / Gå till källan]

Ideons vd Hans Möller tror på ett snart besked om framtiden för Astra Zenecas anläggning i Lund.


LUND. Om drygt en månad kan ett beslut komma kring vilka huvudaktörer och vilken inriktning som ska verka på det 114 000 kvadratmeter stora området efter det att läkemedelsjätten lämnat Lund.

Det sade Hans Möller i samband med torsdagens framtidsdiskussion på forumet Mötesplats Ideon.

En plan är att samla cancerforskningen från Lund och Malmö i en ny forskarby, Ideon Life Science Village. Men enligt Ideonchefen arbetas det även på flera andra alternativ för att skapa ett medicinskt forskningscentrum som lämpar sig för Astra Zenecas lokaler.

– Det vore ett enormt resursslöseri om inte lokalerna används som de är tänkta. Om Astra Zeneca ska ta något samhällsansvar hoppas jag också att man väljer det rätta, sade Hans Möller.

Omkring 900 personer förlorar jobbet i samband med Astra Zenecas nedläggning i Lund.

I december nästa år ska Astra Zeneca helt ha lämnat sina lokaler. En stor utmaning för Lund de närmaste åren blir att kunna erbjuda en at­traktiv boendemiljö för de forskare i världsklass som staden hoppas kunna locka till laboratoriet Max IV och ESS-anläggningen.

Men det handlar också om att kunna slussa övriga familjemedlemmar till bra jobb och erbjuda bra internationella skolor för barnen. Det blir en tuff uppgift som både kommunen och näringslivet tillsammans måste lösa, sade Lunds näringslivschef Per Persson.