lördag 8 oktober 2011

Alliansen överger tidsplanen


Spårvagnen kommer inte att vara klar till 2014 som utlovat. Det är oklart när spårvagnsbygget kan komma igång och oppositionen anklagar alliansen för att vara för passiv....[Läs hela artikeln / Gå till källan]

Spårvagnen kommer inte att vara klar till 2014 som utlovat. Det är oklart när spårvagnsbygget kan komma igång och oppositionen anklagar alliansen för att vara för passiv.
LUND. Inför valet lovade den borgerliga alliansen att Lund skulle ha spårvagn 2014. Men nu har alliansen övergett den tidsplanen.

– 2014 var ett målår till start, men regionen hinner inte beställa några vagnar till dess. En rimlig bedömning är att startskottet för byggandet går 2015 eller 2016, säger kommunalrådet Mats Helmfrid (M).


När rullar spårvagnarna i Lund?

– Jag vill inte uttala mig om det. Men planläggningen pågår för fullt för vi måste ha detaljplanerna färdiga innan Region Skåne kan beställa tågen, säger Helmfrid.

Finansieringen är det stora problemet. Kommunen förväntar sig att staten och regionen står för hälften av kostnaden. Men några pengar har ännu inte utlovats från staten.

– Ska vi ha någon framgång hos regeringen, och det är långt ifrån säkert, måste vi jobba ihop med Malmö och Helsingborg. Och det gör vi inom det regionala samarbetet Spis, Spårvagnar i Skåne. Spis ska för övrigt snart öppna ett kontor i Lunds C, säger Helmfrid.

Oppositionsrådet Anders Almgren (S) är skeptisk till alliansens arbete kring finansieringen.

– Om man ska mäta Mats Helmfrids och Pia Kinhults (M) arbete utifrån hur mycket det talas om spårvagnar på ministernivå så lämnar det politiska fotarbetet mycket övrigt att önska, det hörs ju ingenting. Vi har hållit på med spårvagnar i tio år men fortfarande låter det på de borgerliga ministrarna som att de aldrig hört talas om spårvagnar, säger Anders Almgren.

Mats Helmfrid tillbakavisar Almgrens påstående.

– Det pågår en massa kontakter på informell nivå och alla är informerade att spårvagnsarbetet pågår. Den dagen vi åker upp och uppvaktar regeringen ska det vara helt klart att vi får ett ja till spårvagnarna. Vi har bara ett skott där, säger Helmfrid.

I onsdags sa kommunstyrelsen ja till den förstudie som pågår om spårvägen. Socialdemokraterna fick dessutom gehör för sina tilläggsförslag att det ska informeras mer om möjligheterna till förändringar längs spårvägen och att svara Skånetrafiken att spårvägen ska gå genom Brunnshögs centrala delar och inte genom södra delen av Brunnshög. Centern fick dock nej på sitt förslag att utforma en framtida spårväg till Dalby som inbegriper att bussarna kan köra på spårvägsområdet.