lördag 20 november 2010

Oklart hur Max IV ska se ut


På måndag är det officiell byggstart för forskningsanläggningen Max IV. Men ännu är det inte klart hur byggnaden ska utformas....[Läs hela artikeln / Gå till källan]

På måndag är det officiell byggstart för forskningsanläggningen Max IV. Men ännu är det inte klart hur byggnaden ska utformas.


LUND. Fyra arkitektfirmor har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur mångmiljardsatsningen ska se ut.

Men efter flera veckors funderande har bedömningsgruppen kommit fram till att de inte kan förorda något av förslagen.

– Det har kommit in så många idéer som verksamheten först behöver bearbeta, säger Ulrika Hallengren, vd på ML4 AB som är byggherre på Universitetets uppdrag.

Planen var att ett eller två av förslagen skulle väljas ut för att ligga till grund för det fortsatta arbetet. Men nu får det utredas vidare hur utformningen ska bli.

Trots det kan arbetet med anläggningen påbörjas, menar Ulrika Hallengren.

– Det finns stora underjordiska delar och det kan göras mycket arbete med dem utan att utformningen av huvudringen är klar.

– Hur utformningen ska se ut ska vi försöka komma fram till så snart som möjligt. Men det finns inget datum när det ska vara klart.

Max IV ska använda synk­rotronljus för att undersöka mycket små beståndsdelar. Det är svensk forsknings hittills största infrastrukturprojekt.

Bland de inbjudna till ceremonin på måndag finns vice statsminister Jan Björklund och hundra barn från Östratornsskolan, Freinetskolan och Lunds montessorigrundskola.