onsdag 4 april 2012

MKB bygger unikt höghus i Rosengård

Malmö Stads allmännyttiga bostadsbolag, MKB Fastighets AB, har nu valt ett vinnande förslag i den internationella arkitekttävlingen om ett nytt landmärke i Rosengård i östra Malmö. Öresundsbloggen kan nöjt konstatera att MKB valt att gå vidare med det bidrag som var vår favorit (se tidigare inlägg här), nämligen Culture Casbah!

Culture Casbah - MKB höghus i Rosengård, Malmö
Culture Casbah.
Bild: MKB Fastighets AB (Pressrum, MyNewsDesk.com)

På en presskonferens idag presenterade man det vinnande förslaget som trevligt nog ritats av ett danskt-svenskt designteam bestående av Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S, Svend Kirkegaard A/S, ÅF Infrastructure AB samt Structor Malmö AB. Kärnan i förslaget utgörs av ett höghus med unik och djärv arkitektur, inrymmande cirka 80 hyresrätter och med allmänna lokaler såväl i den översta våningen som på bottenplanet. Dessutom tillförs stadsdelen Rosengård nya företagslokaler i form av kontor och butiker.

– Vi vill att Rosengårds nya ”tower” ska bli ett landmärke för östra Malmö, med en arkitektonisk karaktär som skiljer sig från omgivningarna – ett sätt att hålla drömmen om Malmös framtid vid liv! Vi vill ge våra kunder ett modernt, urbant boende – ett alternativt sätt att bo för den generation som nu växer upp i Malmö, säger Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef hos MKB Fastighets AB i ett pressmeddelande.

Helt rätt tänkt tycker vi på Öresundsbloggen och gratulerar det vinnande laget, samt MKB till ett bra val! Vi tror att projektet har goda förutsättningar att förverkligas. Dels behöver stadsdelen verkligen den här storsatsningen (och förhoppningsvis kommer motståndet från NIMBY:s att vara lågt här), dels är MKB kända för att verkligen lyckas slutföra sina projekt. Detta projekt (kalla det Culture Casbah, Törnrosen Tower, "Törning Torso" eller vad du vill) kommer att förverkligas och kommer otvivelaktigt att utgöra en ny arkitektonisk juvel i Malmös och Öresunds urbana landskap.

Av de fyra finalisterna var det ytterligare ett förslag, Rosentown, som höll riktigt hög klass. Vår förhoppning är därför att MKB kan hitta någon annan lämplig plats i Malmö, i något annat sammanhang där de bärande idéerna även i detta förslag kan komma att användas i någon form. Rosentown var ett så bra förslag att det förtjänar ett fortsatt liv, gärna inom ramen för MKBs framtida projektutveckling.

Rosentown - Förslag till Törnrosen tower - MKB Fastighets AB, Malmö
Rosentown.
Bildkälla: sverigeprojekt.blogspot.com


Läs mer om tävlingen och Culture Casbah här:Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,