söndag 6 april 2008

Amatörernas helg i Lund

Musiklivet i Lund håller långsamt på att hämta sig från den dränering som skett i takt med att grannstaden Malmö stärkt och utvecklat sin position. Det fanns en tid, idag svunnen, då Lund var Sydsveriges främsta musikscen både för etablerade artister och för amatörer. Om Lund ska kunna vara Europas kulturhuvudstad 2014, vilket kommunen kandiderar till, och verkligen göra skäl för det epitetet krävs att man lyckas återta en hel del förlorad mark. Bygget av den nya multiarenan vid Klostergården är ett steg i rätt riktning då den kommer att erbjuda en bra arena för etablerade artister. (Det ryktas också om ett nytt konsert- och teaterhus i city eller på Brunnshög i framtiden.) Men om Lund ska kunna producera egen musik av rang krävs att en ”plantskola” i form av fler mindre scener och klubbar kan etableras. Universitetsnationerna spelar givetvis en viktig roll i en stad som Lund men det krävs ändå att fler scener skapas utanför studentvärlden. Annars kommer inte Lund att kunna konkurrera med Malmö som växer sig allt starkare dag för dag. Att Stockholmsklubben Debaser valt att etablera sig i staden är ett tydligt tecken på detta. Öresundsbloggen efterlyser nu betydligt aktivare krögare och klubbägare i Lund (och i ett första steg får de först gärna bli fler till antalet). För att hävda sig mot nationernas toklåga ölpriser är det nödvändigt med andra dragplåster. Låt gärna musiken bli ett sådant! Vi vill se fler privata initiativ och ett starkare samarbete mellan krögare i Malmö och Lund.

Självklart ligger inte hela ansvaret på de privata entreprenörerna. Kulturmejeriet spelar ju t ex en stor roll i Lunds kulturliv. Och visst vore det roligt om detta klassiska kulturhus kunde byggas ut och tillåtas växa ända ner till Södra vägen? Oavsett hur behovsbilden ser ut i denna fråga så skulle det i alla fall vara en tydlig signal från kommunen om att man verkligen vill satsa på det unga kulturlivet. Apropå Mejeriet, idag har det förresten hållits länsfinal i musiktävlingen Musik Direkt där. 100 band har enligt Sydsvenskan sållats ner till 16 stycken som nu gör upp om tre platser i den kommande riksfinalen i Kalmar. I förhoppning om att unga musiker regelbundet ”googlar” sitt bandnamn kan vi rapportera att följande konstellationer drabbade samman på Mejeriet: Make a Mess, Katt, Mindcrash, Immortal Minority, Mix Direkt, Acedia, Lizzy Insane, 29:92, David Nkoubou, Oldschool, Golden Love Machine, liveindespair, Sara Qvanström & Anton Jansson, Chains, Leo Leoson & sjuksköterskorna samt Revrb. I lördags hade dessutom TV4 uttagning till Idol 2008 i AF-borgen i Lundagård. Det har med andra ord varit amatörernas helg i Lund. Kul!

När ändå ämnet kultur avhandlas: Ystads respektive Trelleborgs Allehanda rapporterar idag att Adam Tensta drog fulla hus när han spelade på Tingvalla i Tomelilla igår. Från Tensta till Tomelilla… Snacka om skilda världar!