söndag 13 april 2008

Sydsvenskan – en riktig Köpenhamnsguide!

På Sydsvenskans webbplats finns flera artiklar och reportage som tillsammans nästan utgör en komplett Köpenhamnsguide för alla som bor, arbetar eller är på besök i regionen. Öresundsbloggen har gjort en genomgång av alla dessa artiklar och sammanställer nedan länkarna direkt till de mest intressanta och praktiskt användbara sidorna:

I denna artikel berättas t ex hur enkelt det är att ta med sin cykel över sundet till Köpenhamn. Under sommaren får man ta med cyklar på Öresundstågens alla avgångar i mån av plats. Även under resten av året är det fullt tillåtet med cykel på de öresundska pendeltågen, men då bör man undvika avgångarna under rusningstid. Pris: som ett barn. (Vill du utöver cykeln dessutom ta med ditt husdjur över bron bör du läsa detta.)

Orkar man inte släpa med sin egen cykel kan man naturligtvis fixa en cykel på plats i den danska huvudstaden. Enklast är de berömda lånecyklarna, de s k bycyklarna, som man kan låna gratis mot myntpant, som en kundvagn, vid hundra olika platser i staden. Sydsvenskan berättar också om möjligheterna att hyra cykel i Köpenhamn eller cykla på guidad tur. För den som vill cykla även i övriga Danmark ges matnyttig information här, och då ska man givetvis följa de danska cykelreglerna!

Öresundsbloggen rekommenderar att du använder hjälm när du cyklar. Om du inte gör det, och olyckan ändå är framme, kan det vara en god idé att ha läst denna korta artikel. Där finns information om vilka telefonnummer man bör ringa vid sjukdom eller skada. Orkar du överhuvudtaget inte cykla kan du ju alltid ta taxin. Läs om det danska taxametersystemet här.

Efter en rejäl cykeltur (eller för all del en lång taxiresa i den intensiva Köpenhamnstrafiken) måste blodsockret återställas med ett rejält kolhydratintag. Vad är då bättre en god fika? I den här artikeln ger Sydsvenskan tips på bra kaféer i Köpenhamn. Följande fik omskrivs: L´education Nationale, Café Marius, Café Retro, Paludan Bogcafé, Café Kabørk, Plan B, Spisebiletten samt Kalaset.

Om man bestämmer sig för att fika eller äta middag i Danmark bör man titta efter det Smiley-märke som anger hur god hand matstället har med hygienen. Ett liknande system diskuteras i Sverige men har ännu inte beslutats. Läs mer om det danska märkningssystemet här. Om restaurangen belönats med en glad gubbe håller livsmedelshanteringen troligtvis god kvalitet. Om maten dessutom smakar gott och servicen var till belåtenhet, bör man då ge dricks? Ta reda på svaret här.

Önskas vin till maten, eller en konjak till kaffet? Eller är du sugen på att köpa en massa öl och ta med till närmsta park? Sydsvenskan berättar vilka regler som gäller för alkoholförsäljning i Danmark. Är du inte bara alkoholkonsument utan dessutom rökare bör du läsa detta. (Riktiga storbolmare kanske även uppskattar att få veta att man kan ta med sig obegränsat med tobak från Danmark till Sverige. I övrigt gäller följande tullregler/taxfree.)

När det är dags att begära fram notan kan det vara riktigt problematiskt att förstå den ibland lätt grötiga danskan. Vissa ord har dessutom en för svenskar märklig innebörd som kan ställa problem i den ömsesidiga kommunikationen. Läs om detta i denna artikel. De danska räkneorden är ju för övrigt ett eget litet kapitel i det danska språket. Följande gäller:

10 ti
20 tyve
30 tredve
40 fyrre
50 halvtreds
60 tres
70 halvfjerds
80 firs
90 halvfems
100 hundrede

Förvirring. Upp till tjugo liknar de danska räkneorden svenska men från och med tjugo/tyve vänder danskan på siffrorna och säger enogtyve (21), toogtyve (22), treogtyve (23), treogtredve (33), fireogfyrre (44), femoghalvtreds (55) och så vidare.” Du kan läsa mer om detta här.

I övrigt kan det vara bra att också ha läst artiklarna om
banker och betalkort, postkontor, handikappinformation, helgdagar, butikers öppettider samt om toaletter.

Trevlig resa!