söndag 20 april 2008

Kreativa kryphål och imageskapande arkitektur

För alla som jobbar med eller är intresserade av stadsutveckling, samhällsplanering och byggprojekt kan vi tipsa om två små ”happenings” i Öresundsregionen:

Redan denna vecka, 23-24 april, går Real Estate Øresund av stapeln i Köpenhamn/Malmö. Tvådagarskonferensen marknadsför sig som den nya mötesplatsen för beslutsfattare inom fastighetsbranschen och vänder sig alltså främst till yrkesfolk. Affischnamn är den prisbelönta franska arkitekten Manuelle Gautrand som kommer att tala om hur företag kan använda arkitektur i arbetet med att etablera och kommunicera en image. (Detta är för övrigt något som vi anser att även regionens olika kommuner bör lyssna noga på…) Den 23 april håller man till i Den Sorte Diamant i Köpenhamn och dagen efter flyttar konferensen över till den svenska sidan, Slagthuset i Malmö. Anmälan sker här.

Lite längre fram i vår, den 16 maj, hålls en konferens i Helsingborg under rubriken Kreativa kryphål för hälsa och stadsutveckling. Den handlar om hur man kan göra städer attraktiva på ett sätt som lockar nya investerare och besökare, men som samtidigt stimulerar kraften hos dem som redan bor och verkar i staden. Dessutom måste långsiktighet i frågor som miljö, hälsa och trivsel skapas. Detta är givetvis ett mycket intressant ämne för en kommun som Helsingborg som står inför ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Sveriges historia, H+ (detta projekt återkommer vi till i framtida blogginlägg..!)

Konferensens talare: Jerker Söderlind (arkitekt och forskare vid KTH), Elisabeth Högdahl (etnolog vid Campus Helsingborg, en del av Lunds universitet) samt Charles Landry (brittisk stadsutvecklare). Inbjudan kan laddas ner här.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,