fredag 18 april 2008

Varning! Buskis intar Malmö Arena

Hur tänkte man egentligen när man satte ihop programmet till Malmö Arenas invigningsgala den 6 november? På scen: Andreas Johnson, Sanne Salomonsen, Helen Sjöholm och spelmannen Kalle Moraeus – alla under ledning av konferencier Björn Kjellman! (Nästa steg blir väl att låta Mix Megapol sponsra hela kalaset?) Galan sägs vara en hyllning till ”det svenska musikundret”. Finns det något uttryck som andas mer 90-tal än denna fras? Det luktar buskis lång väg…

Missförstå oss inte, ovan nämnda artister är mycket begåvade och professionella och namnkunniga i sina respektive nischer, men det är knappast en ensemble som passar för att inviga Europas modernaste arena. Vad hände med alla världsartister som det hade pratats så mycket om?

Nåväl, oavsett hur det blir med invigningsshowen vill vi poängtera att det är en riktig toppanläggning som Öresund får i och med att bygget nu närmar sig sitt slut. Arenan får en grymt stor publikkapacitet, den håller hög arkitektonisk klass och är tekniskt utformad så att den kan stå som värd för alla tänkbara evenemang; från sporthändelser och konserter, till mässor och konferenser. T ex är takkonstruktionen utformad så att man kan hänga upp så mycket som 160 ton i arenataket. Det är bäst i Europa och innebär att Malmö Arena kan tillmötesgå de allra största världsartisternas krav vad gäller teknisk utrustning. Vidare kommer hockeyrinken att vara den enda i norra Europa som enkelt kan omställas till NHL-mått. Därmed blir det en attraktiv tränings- och uppvisningshall för de nordamerikanska hockeylagen.

Sydsvenskan berättar idag att det förs förhandlingar om att låta den internationella, engelskspråkiga versionen av succémusikalen Mamma Mia komma till Malmö Arena. Sedan tidigare är även demontenoren José Carreras bokad för en konsert den 22 november. Det börjar arta sig..!

När vi ändå är inne på ämnet ”artister till Öresund” kan vi också meddela att regionens flaggskepp bland återkommande evenemang, Roskildefestivalen, nu utökat sin line-up med Jay-Z, Kate Nash, Cat Power, Goldfrapp, Tokyo Police Club, The Cult, José Gonzalez och The Hellacopters. Sedan tidigare är det klart att bl a Neil Young, Gnarls Barkley, Judas Priest, The Streets och Radiohead kommer till Roskilde i sommar, 3-6 juli.

Några dagar senare, den 10 juli, kickar Lars Winnerbäck igång sin sommarturné på Sofiero utanför Helsingborg. Med sig har han bl a Maia Hirasawa och Miss Li. Och den 4 augusti kommer Blondie till Vega i Köpenhamn.

Och vill man redan nu konsumera kultur så kan man ju alltid kolla in likdelar i Köpenhamn…

Avslutningsvis kan vi berätta att brittiska filmstjärnan Kenneth Branagh just nu befinner sig på Häckeberga slott utanför Genarp i Lunds kommun för att spela in engelska versioner av Kurt Wallander-filmerna. Sydsvenskan bad igår sina läsare att kommentera genom att ställa frågan ”Blir de engelska filmerna lika bra som de svenska?” Hmm, vilka svenska Wallanderfilmer har egentligen varit bra?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,