lördag 19 april 2008

Sverige söker polskt ESS-stöd

Öresundsbloggen har i tidigare inlägg berättat om försöken att få den gigantiska forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source) till Lund och Sverige. För någon vecka sedan säkrades Danmarks stöd och projektet framställs nu alltmer som ett gemensamt Öresundsprojekt. Kampen om EU-ländernas stöd går vidare.

Sydsvenskan kan idag berätta om hur Polen försöker få det nya europeiska ”superuniversitetet” EIT (European Institute of Innovation and Technology) lokaliserat till vetenskapsstaden Wroclaw. I artikeln berättas att Sverige stödjer att detta forskningsinstitut placeras i Wroclaw under förutsättning att Polen i sin tur stöder att Lund får ESS. Politiskt rävspel förvisso, men nyheten är ändå hoppingivande. Polen är ett av EUs största och snart mest inflytelserikaste länder med nästan 40 miljoner invånare och det ligger utan tvekan inom Öresundsregionens absoluta intressesfär. Ett polskt stöd skulle betyda väldigt mycket för den svenska ESS-kandidaturen. Varför inte försöka lansera ESS Scandinavia som ett gemensamt Östersjöprojekt och på det sättet få med även Tyskland, Finland och de baltiska länderna på den svenska linjen?

Hur som helst, i Sydsvenskans artikel finns ett par uttalanden av Wroclaws borgmästare som är värda att begrunda för oss svenska Öresundsinvånare:

Huvudstäder betyder politik och byråkrati, vi i Wroclaw är ett förändringslaboratorium och en hot spot för investerare...

Redan själva konkurrensen om EIT är mycket nyttig och nödvändig för Polen. Allmänhet, medier och politiker har blivit medvetna om hur viktigt det är med forskning och utveckling


Vi kunde inte ha uttryckt det bättre själva! Något för kroniskt skeptiska svenskar att stilla begrunda… Lycka till Wroclaw!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,