onsdag 9 april 2008

Öresund - ett växande sportcentrum

Banden mellan sportvärlden och näringslivet blir starkare och starkare. Samtidigt inlemmas sporten allt mer i den övriga populärkulturen. Detta innebär att idrotten i högre utsträckning blir ett viktigt instrument för städer och regioner i arbetet med att profilera sig och locka till sig investeringar, besökare och nya invånare. Därför är det roligt att se hur det i Öresundsregionen just nu investeras stort i att utveckla idrotten och dess infrastruktur. I Köpenhamn diskuterar man att låta uppföra en ny jättelik inomhusarena. I Helsingborg planerar man att bygga ut och modernisera fotbollsarenan Olympia. Och öster om Malmö, i Bara, låter PGA skapa en av Europas största golfbanor med faciliteter i sådan klass att den nya banan ska kunna stå som värd för självaste Ryder Cup.

Vid Klostergården i Lund uppförs just nu Färs & Frosta Sparbank Arena som kommer att bli ett nytt handbollshem för elitserielagen Lugi och H43. Nyligen har kommunen även beslutat att investera en kvarts miljard i att upprusta och bygga ut Högevallsbadet. Läs mer om dessa och andra stadsbyggnadsprojekt i det tidigare blogginlägget Tusen megaprojekt: LUND.

I Hyllie i södra Malmö pågår bygget av ”ett sportens flaggskepp” i gigantiska Malmö Arena. Och vid stadionområdet lite längre norrut uppförs Malmö FFs nya hemmaarena Swedbank Stadion. Arenan får ett mycket häftigt utseende men är kanske ändå något för liten. (Läs mer i Tusen megaprojekt: MALMÖ.)

Igår meddelade Svenska Badmintonförbundet att man väljer att etablera ett nationellt träningscenter, NTC, i Malmö. Staden blir nu rikscentrum i en satsning som är tänkt att ta Sverige till världseliten i denna globalt sett mycket stora sport. I Malmö ska nu alla Sveriges bästa seniorspelare samlas och ges möjlighet att utvecklas i sin idrott. Beslutet att lokalisera till centret till Skåne och Malmö är en stor framgång för staden som satsat stort på idrotten, bl a genom Malmö Idrottsakademi, MIA, som startats i samarbete med Elitidrottscentrum Syd, Skåneidrotten och Malmö Högskola. Målet är att etablera ledande kompetens- och resurscentrum på ovan nämnda stadionområdet och man ser gärna att specialförbunden samlar sin verksamhet i staden.

Nu handlar ju allt inte bara om byggprojekt, centrumetableringar och nätverk. Till syvende och sist måste ju också de sportsliga framgångarna komma. Låt oss därför avslutningsvis rikta blickarna mot några färska sportresultat:

LdB FC Malmö inledde damallsvenskan idag på allra bästa sätt: Seger med 7-1 mot Hammarby. (Sydsvenskan)

Lugis handbollsherrar klarade idag fortsatt elitseriekontrakt genom att besegra Hallby med 28-23. (Sydsvenskan)

Team Eslöv blev ikväll klara för damernas SM-semifinal i handboll. (Sydsvenskan)

Trelleborgs FF tog poäng vid dagens allsvenska möte i Norrköping. (Trelleborgs Allehanda)

Thomas Franzén blir handbollsklubben IFK Trelleborgs nya tränare.(Trelleborgs Allehanda)

Bröndby besegrade FC Midtjylland med 3-0 i den första pokalsemifinalen. (Politiken.dk)


Det finns givetvis en del förluster och skador att rapportera om också. Men det skiter vi i! ;-)