onsdag 16 april 2008

Billigare att ringa över sundet

I takt med den allmänna prisutvecklingen på telemarknaden och med att nya EU-regler implementerats har det blivit betydligt billigare att ringa inom Öresundsregionen. Men det kostar fortfarande mycket mer för en Malmöbo att ringa till Köpenhamn bara ett stenkast över sundet än vad det kostar att telefonera till exempelvis Kiruna hundratals mil bort i ett av världens mest glesbefolkade områden. Det är pinsamt och skandalöst, men kanske kan en förändring vara på gång. I Öresundsbrons nyhetsbrev uttalar sig ett antal mobiloperatörer positivt om möjligheterna att införa en lokal ”Öresundstaxa”:

"Vår ambition är att se över detta med ”roaming” nära gränser där folk reser från den ena sidan till den andra. Det finns ännu inget konkret, men det står på dagordningen, säger Cecilia Edlund, pressansvarig på Telia."

"Vi tittar just nu generellt på möjligheten att utveckla fler attraktiva tjänster i Norden; däribland möjligheten att utveckla en särskild öresundstjänst. Dock finns inget beslutat i denna stund, säger Marcus Adaktusson, pressansvarig på norskägda Telenor i Sverige."

I väntan på att bolagen utvecklar intressanta tjänster rekommenderar Öresundsbloggen att man så långt som möjligt ringer inom mobiloperatören 3:s nät. Svenska kunder ringer nämligen helt gratis mellan 3-mobiler även om någon av samtalsparterna befinner sig på den danska sidan av sundet!

Till bolagen som bör undvikas hör TDC och Tele2 då dessa är trångsynta och ger ett oseriöst intryck.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,