tisdag 22 april 2008

Lunds explosiva tillväxt

Öresundsbloggen har i ett tidigare inlägg berättat att Lund just nu växer snabbast av de större städerna i Sverige och att staden upplever en byggboom av sällan skådat slag. Idag släppte kommunen färska befolkningssiffror och folkökningsprognoser som verkligen bekräftar denna bild. Lund har idag drygt 105 000 invånare. Under 2007 växte kommunen med mer än 2000 nya invånare och man prognostiserar att befolkningen kommer att fortsätta växa med 1000-2000 personer per år de närmaste åren. Om prognoserna skulle visa sig riktiga kommer Lund att ha ca 110 000 invånare år 2010 och hela 124 000 år 2020. Läs mer om befolkningsprognosen på kommunens hemsida. Hela rapporten kan laddas ner här, och alla siffror återfinns i en excelfil.

Befolkningsstatistiken uppmärksammas i flera medier, bl a Sydsvenskan. Följande citat ur deras artikel är särskilt intressant:

Exakt hur mycket Lund kommer att växa är inte helt enkelt att förutse. Konjunkturen och byggherrarnas vilja att bygga påverkar liksom hur snabbt det går för näringslivet. Mycket handlar om hur Brunnshög utvecklas och om ESS hamnar i Lund.”

Sista meningen bekräftar vad Öresundsbloggen i flera tidigare inlägg velat förmedla, nämligen hur gigantisk forskningsanläggningen ESS egentligen är, samt hur viktigt det är med en expansiv och tillåtande utbyggnad på Brunnshög! Här får man definitivt inte vara rädd för att bygga högt. Apropå Brunnshög: Den som är nyfiken på hur de olika arkitektförslagen för hotellet vid Högsta punkten såg ut (och alltså inte bara vinnande Symbios) bör bege sig till Stadsbiblioteket i Lund där en utställning pågår till och med den 4 maj!

I en annan av Sydsvenskans artiklar nämns förresten att man nu börjat riva den gamla ishallen i Lund för att kunna påbörja den framtida bostadsbebyggelsen. Därmed kan den nya Färs och Frosta Sparbank Arena få möjlighet att bättre komma till sin rätt. Det ska bli spännande att se hur anläggningen kommer att se ut med sin nya fasad..!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,