söndag 20 april 2008

Malmös största hotell byggs vid Dockan

Öresundsbloggen har i tidigare inlägg berättat om planerna på en hotellskrapa vid Dockan i Västra Hamnen i Malmö. Nu tycks de planerna ha fått fastare form och närma sig ett förverkligande. Enligt uppgifter kommer huset, om planen godkänns, att få 23 våningar och inrymma 390 hotellrum. Se bild här!

Hotellet kommer att ligga granne med Dockplatsen, det torg som nu färdigställs vid varvsdockans ände. Sydsvenskan berättar idag om de många restauranger som nu öppnar vid torget med visionen om att Dockplatsen ska kunna bli ett ”nytt” Lilla Torg, ett vattenhål för Malmöborna.

I artikeln nämns bl a att amerikanska fordonsgiganten Daimler Chrysler är på väg att flytta sitt nordiska huvudkontor från Köpenhamn till Malmö. I deras byggnad kommer en ny stor lunchrestaurang att slå upp portarna. Därutöver kommer följande restauranger, krogar och kaféer att finnas i anslutning torgets närområde: Doc Italiano, Elefanten, Frans Henriks, Dockplats 16, Glasklart, Wayne’s Coffee, Mai Thai, Krankajen 22, White Shark och Hamnarätt. Den nya hotellskrapan kommer, om den byggs, utan tvekan ge Dockplatsen en mer urban och innerstadsmässig karaktär. Dessutom kommer hotellgästerna att utgöra ett bra framtida kundunderlag för krögarna samt bidra till att torget förses med liv och rörelse under större delen av dygnet. Vidare kommer byggnaden att samspela väl med närliggande Kockumshuset, det planerade Meeting Point Malmö samt andra höghus i närområdet, inte minst de som förhoppningsvis kommer att skjuta upp i Nyhamnen.

Apropå nya byggprojekt: Det talas om att Riksbyggen och NCC vill bygga ett 15 våningar högt bostadshus på Ön i Limhamn. (Nautilus) Platsen är som gjord för lite högre hus och tillsammans med andra planerade höghus i området, och konverterade gamla silos, kan Limhamn få ett eget litet minikluster av häftiga byggnader som kan ge samhället en skyline som blir välkänd i resten av Sverige. Heja Malmö!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,